'Je voelt wel dat je eng gebied in gaat'
- Nieuws
- 'Je voelt wel dat je eng gebied in gaat'
248 kilometer spanning. Dat is de veelbesproken en zwaarbewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Sinds 1953 is er een bufferzone tussen de twee landen.
Video niet beschikbaar
"Het meest bijzondere stukje is de grens bij Panmunjom. Daar zie je de barakken en soldaten recht tegenover elkaar staan. Het is ook de plek waar de wapenstilstand werd getekend." Correspondent Marieke de Vries beschrijft in NOS Met het Oog op Morgen hoe het is om de zwaarbewaakte grens tussen Noord- en Zuid-Korea te bezoeken.
"Je voelt dat je eng gebied in gaat. Je komt onder toezicht te staan van Amerikaanse troepen en moet een verklaring ondertekenen." Bezoekers verklaren zo dat ze weten dat ze in vijandelijk gebied zijn. De Vries: "Er staat dan: 'Gebied waar verwonding of de dood door actie van de vijand mogelijk zijn'. Het is dus je eigen verantwoordelijkheid."
Eenmaal bij de grens voeren Amerikaanse soldaten de druk op door mensen te ontmoedigen de grens over te steken. "Dat is wel eens gebeurd. Ze zeggen: 'Doe dat niet, want ik moet dan mijn leven geven om een grensconflict te voorkomen'."
De laatste maanden is het een beetje anders aan de grens. Sinds de gesprekken in april zijn de luidsprekers met propaganda over en weer uitgeschakeld. "Er was ook tijdenlang geen hotline meer tussen militairen aan de grens. Dat is nu weer wel."
Soldaten lijken zelfs meer ontspannen, hoort De Vries van collega-journalisten. "Ze staan niet meer heel erg strak tegenover elkaar. Maar voordat het hele complex in Panmunjom wordt afgebroken zal nog wel jaren duren."