Binnenland
BNNVARA

Onderzoek naar verstoring scholeksters

foto: Fotograaf: RWillemsenfoto: Fotograaf: RWillemsen
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek naar verstoring scholeksters

Het aantal scholeksters in Nederland neemt in hoog tempo af. Verschillende instituten werken samen om de redenen te onderzoeken, en vooral om te bekijken wat de invloed van de mens op de populatie is. In december 2016 zijn 19 scholeksters uitgerust met kleine zenders die de verplaatsingen en het gedrag van de vogels nauwkeurig kunnen registeren. Daarnaast wordt gekeken of verstoringen in de Waddenzee van invloed zijn op het aantal scholeksters.

CHIRP

De laatste 20 jaar is het aantal broedende scholeksters in ons land meer dan gehalveerd en elk jaar neemt de soort met 5% af. De grote, bijzondere weide- en wadvogel die maar liefst 43 jaar kan worden, kan een zeldzame verschijning worden in Nederland. Om dit te voorkomen is intensief onderzoek nodig. Verschillende instituten hebben de handen ineen geslagen om de cumulatieve invloed van de mens op de vogel te onderzoeken: CHIRP. Dit gebeurt door naast het ringen de scholeksters uit te rusten met geavanceerde GPS zenders, zogenaamde UvA Bitstrackers. Deze technologie levert gedetailleerde informatie over verstoring op kleinschalige kortdurende gedragspatronen. Verslaggever Jesper Buursink ging in februari met de onderzoekers op pad:

Scholekster met een zender

Verstoring

Naast de gegevens van de scholeksters zelf, wordt ook informatie verzameld over de bronnen van verstoring in de Waddenzee. Organisaties hebben zich verenigd in een Monitoring Consortium (MOCO) om na te gaan of en hoe vaarrecreatie invloed heeft op de natuur in het Waddengebied. Dit is onderdeel van het Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee dat de balans tussen natuur en recreatie onderzoekt.

Voor het eerst is er nu een Waddenzee breed beeld van de vaarbewegingen in de Waddenzee die mogelijke verstoringsbronnen kunnen zijn. In het kader van deze monitoring is er ook vanuit Sovon begonnen met het monitoren van niet alleen de vogels, maar ook de potentiƫle verstoringsbronnen en de verstoringen die al of niet het gevolg zijn van die bronnen. Zowel tijdens de tellingen bij hoogwater als tijdens laagwater. Verslaggever Jesper Buursink telt de verstoringen in het Waddengebied samen met de onderzoekers.

Onderzoek naar verstoring scholeksters

Knelpunten in kaart

Alle informatie die voorradig is wordt gebundeld, zoals vluchtbeweging en oefeningen van de Luchtmacht boven de Vliehors op Vlieland, vluchtbewegingen van de vogels en de verplaatsingen van boten in de Waddenzee. Door de Waddenzee-brede monitoring van verstoringsbronnen kan een schatting gemaakt worden van het effect van de verstoringen op de scholekster populatie. En dat is weer belangrijk om de knelpunten in kaart te brengen om zo de soort beter te kunnen beschermen.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie