Online daten blijft risicovol: 'Spreek altijd op openbare plek af'
- Nieuws
- Online daten blijft risicovol: 'Spreek altijd op openbare plek af'
Denk je een leuke date aan de haak te hebben geslagen via internet, plan je een afspraakje in en dan blijkt de date niet te zijn zoals hij of zij zich voordeed. Zo werd onlangs nog een 19-jarige jongen uit Utrecht opgewacht en beroofd door twee mannen, nadat hij had afgesproken met een vrouw.
Afgelopen jaar kwamen er 639 meldingen van datingfraude binnen bij de Fraudehelpdesk en werden slachtoffers van datingfraude in totaal voor bijna vier miljoen euro opgelicht. Het bedrag is meer dan verdubbeld ten opzichte van twee jaar geleden en gemiddeld was een slachtoffer ruim 9000 euro kwijt.
Dating- en communicatie-expert Maria Chong in Stax&Toine: "Vertrouw op je gevoel. Als je gevoel zegt dat er iets niet klopt, is dat ook vaak zo."
Video niet beschikbaar
Gegevens zijn belangrijk
Chong: "Het is heel belangrijk dat je goed contact met iemand hebt voordat je af gaat spreken en dat je probeert om vooraf zoveel mogelijk over diegene te weten te komen. Dat gaat niet alleen om gegevens zoals het e-mailadres, het telefoonnummer en voor- en achternaam, maar ook wat iemand precies voor werk doet en waar hij of zij werkt."
Op basis van die gegevens kun je Googlen naar die persoon. Kloppen de foto's? Klopt de achternaam? Vrijwel iedereen heeft wel ergens een digitaal spoor lopen. Kun je niets vinden? Dan is dat volgens Chong een reden om voorzichtig te zijn.
Twijfel je of iemand te vertrouwen is? Vraag een vriend of vriendin om met je mee te gaan en ergens om de hoek op je te wachten totdat je zeker weet dat de afspraak goed zal verlopen.
Spreek op de juiste plek af
Chong: "Vaak zegt je intuïtie al heel veel. Mensen zijn bang voor het digitale leven, maar je voelt ook via digitaal contact gauw aan wanneer iemand niet te vertrouwen is. Krijg je het gevoel dat er iets niet klopt, omdat iemand het verhaal bijvoorbeeld meerdere keren op een andere manier vertelt of onduidelijk is? Dan klopt dat voorgevoel vaak en kun je deze date beter laten schieten."
Chong geeft als advies om van tevoren altijd veiligheidsmaatregelen te nemen. "Laat iemand thuis weten waar je afspreekt en met wie. Facetime een keer van tevoren, zodat je iemand ziet en weet dat het klopt. De verhaallijn en de details moeten kloppen. Oplichters maken gauw foutjes."
Als je dan denkt een leuke date te hebben gevonden en besluit om met diegene af te spreken, is het verstandig om dit op een openbare plek te doen. Chong: "Spreek middenin een café of restaurant af of ga bijvoorbeeld naar een museum. Een plek met veel mensen en waar je via een uitgang naar buiten moet."
Dit moet je vooral niet doen
Wat je volgens Chong in ieder geval nooit moet doen is direct al je gegevens geven, zoals je woonadres. "Als iemand je voor de deur op wilt halen, niet doen. Iemand weet gelijk waar je woont en je stapt dan bij een wildvreemde in de auto. Spreek altijd eerst op een openbare plek af."
Ook geld overmaken moet je nooit doen. "Mensen verzinnen mooie verhalen, waarbij een familielid bijvoorbeeld ernstig ziek is waarvoor hij of zij geld nodig heeft, maar zodra het over geld gaat klopt het meestal niet", zegt Chong.
Blijf scherp, oplichters zijn er altijd
Om oplichting via datingsites tegen te gaan, heeft de Consumentenbond in december 2013 het Keurmerk Veilig Daten in het leven geroepen. De datingsites die in aanmerking willen komen voor het Keurmerk Veilig Daten moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moeten zij zich houden aan regels voor klantvriendelijkheid, veiligheid en transparantie.
Oplichters weten overal een slaatje uit te slaan, dus de kans dat zij zich ook verschuilen op datingsites met het keurmerk is natuurlijk aanwezig. Volgens Chong zijn de betaalde datingsites vaak iets betrouwbaarder dan degene die gratis zijn, omdat daar vaak meer serieuze mensen op zitten.
"Grote jongens zoals Lexa en Parship kunnen niet voorkomen dat er oplichters lid zijn. Je weet nooit precies wie de leden zijn. Maar op Tinder zitten bijvoorbeeld ook prima mensen."
Dan weten we nu hoe we veilig kunnen online daten, maar hoe slaan we dan de ware aan de haak? De gouden tip van Chong: "Gebruik goede foto's en een onderscheidende, authentieke tekst die in lijn is met hetgeen je laat zien op Facebook en andere social media."
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.