Binnenland
AVROTROS

Gaf de lockdown jou rust? Zo hou je dat vast!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaf de lockdown jou rust? Zo hou je dat vast!

De wereld stond een paar maanden stil. Je moest thuis aan het werk, je mocht geen sociale contacten hebben en alle uitgaansgelegenheden waren gesloten. Voor de één bracht het rust, voor de ander zorgde het gebrek aan afleiding voor veel onrust. Volgens arbeid- en gezondheidspsycholoog Saskia de Bel wordt de persoonlijkheid van mensen enorm uitvergroot in deze periode, legt ze uit in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

De meer introverte mensen vonden de periode van rust heerlijk. De wat meer extraverte mensen hebben juist anderen nodig om energie van te krijgen. Deze mensen hadden het moeilijker. Toch merkt ook Saskia de Bel in haar praktijk dat veel mensen het als prettig hebben ervaren dat de druk er voor even af was. "Dat was voor mensen met chronische stressklachten fijn. Mensen met deze klachten herstelden sneller dan normaal."

Gezin en nieuwe hobby's

Nu de wereld weer in een voorzichtige vorm begint te draaien denkt De Bel wel dat veel mensen iets meenemen uit de afgelopen tijd. "Er blijft bij een deel van de mensen wel iets hangen. Er is sprake van relativering. We beseffen wat we echt belangrijk vinden. Ik hoor ook veel verhalen van mensen dat ze het fijn vinden om meer tijd door te brengen met het gezin. En hebben mensen nieuwe hobby's ontdekt."

Zaak dus om te proberen het leven op te pakken zonder weer die druk te voelen. Maar hoe doe je dat? Volgens Saskia de Bel is autonomie het belangrijkste. "Je moet je weerbaarheid vergroten en je minder afhankelijk opstellen. Daardoor leer je beter je grenzen te stellen. Je kunt natuurlijk naar een feestje, maar je mag best tegen jezelf zeggen dat je eerder weg kunt, zonder je iets aan te trekken van opmerkingen over dat je niet zo ongezellig moet doen."

Stresshormonen

Het belangrijkste is daarnaast om ook goed voor je eigen ontspanning te zorgen. Een hobby waarbij je al je zintuigen kunt gebruiken is aan te raden, zegt De Bel. "Je moet iets doen wat je helemaal meeneemt, waar je helemaal in opgaat, zodat je even niet aan de dagelijkse dingen denkt."

Wie stress en druk ervaart maakt extra stresshormonen aan. Een teveel aan stresshormonen kan zorgen voor vergeetachtigheid, slaapproblemen, hoofdpijn en maag- darmproblemen. Daarnaast kunnen stresshormonen het immuunsysteem aantasten. Het is daarom, volgens Saskia de Bel, van groot belang om gedurende de dag meerdere momenten van ontspannen in te bouwen.

Het lichaam heeft gelukshormonen nodig die als tegengif dienen tegen stress. "Train jezelf om niet altijd in de hoogste versnelling te werken, je mag ook terugschakelen door het gaspedaal even los te laten of door jezelf even in de vrij te zetten. Stress moet je compenseren."

Ontspanning cruciaal tijdens coronaperiode

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie