Binnenland
KRO-NCRV

Mediacircus gedirigeerd door Trump en Kim Jong-un

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediacircus gedirigeerd door Trump en Kim Jong-un

Gisteren was hij er dan eindelijk: de handdruk tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un in Singapore. Beelden van een vuist in de lucht, een overwinningsteken van Trump. En er was een intiem schouderklopje.

Video niet beschikbaar

Het was een groot mediacircus met als kers op de taart, een vier minuten durende actiefilmtrailer over de twee leiders die zorgen voor vrede in de wereld. Het filmpje werd kort na de ontmoeting in Singapore gemaakt, in opdracht van Trump en speciaal voor Kim Jong-un vertaald in het Koreaans. Maar hebben wij als media deze top wel kritisch genoeg gevolgd of gewoon alles, maar dan ook álles uitgezonden?

Hebben we ons te veel gevoegd naar dit spektakel door alle uren live uit te zenden? Inclusief berichten over de drankjes (cola light en ijsthee) die tijdens het overleg werden genuttigd, en een interview van 15 minuten met basketballer Dennis Rodman, die duidelijk niet helemaal nuchter was.

Cynisch

Spraakmaker Gerdi Verbeet vindt tijdens het Mediaforum bij Ghislaine Plag dat je moet oppassen nu al cynisch te zijn over deze top, door gelijk een oordeel te vellen over mensen die het politiek anders aanpakken. "Dat heb ik in de tijd van Fortuyn geleerd, dat het ook anders kan. Het is de politieke en journalistieke elite die op voorhand al zegt dat dit niets wordt."

Wel voegt Verbeet toe: "Wat voor gevoel hebben de mensen in Noord-Korea over deze top? Hebben zij hoop of laten we ze in de steek? Dat weten we niet."

Een persmoment

Voormalig NOS-presentatrice en forumlid Annette van Trigt is van mening dat je Trump moet zien als een zakenman. "Hij communiceert zoals ze vandaag de dag doen. De straatvechter Trump heeft het voor elkaar dat ze binnen drie maanden bij elkaar zitten, van dreigen met de rode knop naar een gezamenlijk kopje koffie."

Volgens de directeur van AT5 en NH Nieuws, Paul van Gessel moet je de ontmoeting in Singapore inderdaad zien "als een persmoment, vergelijkbaar met de top van Ronald Reagan en Michael Gorbatsjov in 1986". En die ontmoeting was wél het begin van langdurige ontspanning tussen deze twee landen.

Ster advertentie
Ster advertentie