150 asielzoekers en 150 woningzoekenden samen in een wooncomplex
- Nieuws
- 150 asielzoekers en 150 woningzoekenden samen in een wooncomplex
Een woongemeenschap waar 150 asielzoekers en 150 woningzoekenden samenleven. De gemeente Doetinchem gaat zo'n gemengd wooncomplex bouwen. Is dit de oplossing in een tijd van woningnood én een tekort aan opvangplekken voor asielzoekers?
Woongemeenschap van 150 asielzoekers en 150 woningzoekenden
"In 2015 werden wij als Doetinchem overvallen. Wij mochten opeens 500 asielzoekers huisvesten in een gevangenis in een kleine woonwijk", vertelt Lambregts in NOS Met het Oog op Morgen. "Dat was de vorige asielcrisis en daar hebben we aan meegewerkt en dan staan je opeens voor heel veel zaken aan de lat. Het is dankzij inzet van gemeentemedewerkers, vrijwilligersorganisaties en omwonenden dat het goed gegaan is. Zo’n crisis gaat voorbij en dan viert iedereen weer terug zou je zeggen."
Maar Doetinchem zag in 2021 de volgende asielcrisis al aankomen. "Voordat je het weet komt er weer een asielstroom opgang en wij hadden aan onze inwoners beloofd dat op die plek geen opvang meer plaats zou vinden."
Project
De stad koos ervoor om al een project op te zetten, maar naast plek voor asielzoekers, komt er in Doetinchem ook plek voor woningzoekenden. "Doetinchem is een gemeente van zo’n 60.000 inwoners en na corona nog geliefder geworden. Dat betekent dat mensen een huurwoning zoeken en ook steeds langer moeten wachten. Daarnaast doen we het ook liever vrijwillig dan dat we worden gedwongen om het aan te leveren", zegt Lambregts.
Wooncomplex
Het wooncomplex moet nog wel gebouwd worden. "Maar het is niet zo dat wij stilstaan met nadenken. Op dit moment hebben we in Doetinchem een noodopvang. Die staat er sinds vorige zomer en staat er ook nog deze zomer. Maar dit gaat eigenlijk over: we roepen al heel lang om structurele oplossingen te realiseren, niet in paniek schieten, maar een woongemeenschap creëren waar idealiter nieuwe Doetinchemers samen komen te leven met inwoners die er al wonen."
Vanaf het begin dat nieuwe mensen daar komen wonen, is het volgens Lambregts belangrijk dat ze echt samen leven en wonen. "Ze doen aan interculturele uitwisseling. Dat is een veel logischere vorm van denken. Doe het op een plek nabij alle voorzieningen. Stop het niet op een plek ver weg."
Regio
De bedoeling is dat kansrijke asielzoekers terecht komen in het wooncomplex. "Ook degen die gekoppeld gaan worden aan de Achterhoek. Niemand zit er op te wachten dat we mensen van hot naar her slepen. We weten vanuit de praktijk dat hoe sneller je mensen op de plek krijgt, waar ze later ook statushouder worden, dat ze gaan investeren in relaties, mensen, steden en werk."
Het komende halfjaar gaat Doetinchem het project verder uitwerken. "Met als doel dat we aan het eind van het jaar zover zijn, dat we zeggen: zo gaat het eruit zien. Dan hebben we ook antwoord op de vragen die nu ook nog niet bedacht zijn. We willen het samen vormgeven." Het wooncomplex zal er op zijn vroegst in 2026 staan, zegt Lambregts.
OOG leefgemeenschap
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.