Binnenland
EO

Experts waarschuwen voor tweede lockdown: 'het is vijf voor twaalf'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Experts waarschuwen voor tweede lockdown: 'het is vijf voor twaalf'

"Als de reguliere zorg niet meer door kan gaan, is het een kwestie van één tot twee weken voor we weer in lockdown moeten." Daarvoor waarschuwt wiskundige en lid van het Red Team Bert Slagter in Dit is de Dag. Samen met viroloog en OMT-lid Marion Koopmans vraagt hij zich af of de huidige maatregelen voldoende zijn om de snelle stijging van het aantal corona-besmettingen tegen te gaan.

Video niet beschikbaar

Oplopende cijfers

Volgens Koopmans staan we aan het begin van een tweede golf. "De cijfers nemen toe, zowel bij milde gevallen als bij ziekenhuisopnames. Het urgentieniveau moet echt omhoog. Er is voor gekozen om afspraken en de navolging daarvan bij regio’s neer te leggen, maar dit valt of staat wel bij de vraag of regio’s dit goed kunnen doen." Slagter deelt de analyse van Koopmans. "In juli werden er 60 mensen opgenomen op de IC, nu zijn dat er meer dan 450. Dat zijn bijna acht keer zoveel mensen. Als de reguliere zorg straks niet meer door kan gaan, is het een kwestie van één tot twee weken voor we weer in lockdown moeten. Het is niet één voor twaalf, wel vijf voor twaalf. Er moet nu wel wat gaan gebeuren."

#Ikdoenietmeermee

Terwijl de zorgen om oplopende besmettingen toenemen, keren ondertussen BN’ers als Famke Louise en Tim Douwsma zich tegen het huidige beleid met de hashtag #ikdoenietmeermee. Hoogleraar gedragsverandering en beïnvloeding Arie Dijkstra vindt dit begrijpelijk. "Als je behoort tot de groep die de grootste droom van hun leven, bijvoorbeeld het opstarten van een eigen koffietent, moet loslaten, is het hele andere koek dan wanneer je amper wordt geraakt door de coronamaatregelen."

Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid voor oplopende cijfers ligt volgens Slagter niet bij het OMT of burgers, maar bij de overheid. "De overheid krijgt wat zij zaait. Als je zelf vaag bent en incongruent, dan krijg je ook dat mensen hun eigen plan trekken." Dijkstra beaamt dit. "De overheid heeft ervoor gekozen ons heel vrij te laten. We accepteren momenteel dat er een aantal doden vallen door corona en dat doet de overheid nu ook." Toch heeft Dijkstra goede hoop dat het tij nog te keren valt. "De gedragingen van mensen kan je sturen, als je ze maar motivatie geeft. Dit bereik je alleen door mensen veel meer kennis te geven over welke specifieke maatregelen wel en niet werken. Alleen dan kan je mensen overtuigen hun gedrag aan te passen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie