Binnenland
AVROTROS

Toeslagenouder Kristie Rongen blikt terug op 2021: 'Strijden voor anderen helpt mij'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toeslagenouder Kristie Rongen blikt terug op 2021: 'Strijden voor anderen helpt mij'

Kristie Rongen legde in een verkiezingsdebat premier Rutte het vuur aan de schenen. Ze zette zich afgelopen jaar in voor de kinderen van andere toeslagenouders en is gesprekspartner geworden voor politici. In EenVandaag blikt ze op de laatste dag van het jaar terug op 2021.

"U heeft mij in de steek gelaten, heel veel ouders heeft u in de steek gelaten en burgers. Uw collega's zijn opgestapt. En waarom denkt u dat u wel kunt blijven zitten als eindverantwoordelijke in de toeslagenaffaire?" Zo opende Kristie Rongen het verkiezingsdebat bij RTL met premier Rutte, die maar met moeite een antwoord wist te formuleren.

92.000 euro

Ze wordt er nog veel op aangesproken. "Ik stond daar met alles wat ik wist in mijn achterhoofd. Ik stond er voor de ouders, voor alle toeslagenouders, niet eens zozeer voor mezelf. Als ik over mezelf praat dan raak ik in de emotie en kom weer in een tranendal. Maar strijden voor anderen, dat helpt mij."

92.000 euro is het bedrag dat ze terug moest betalen aan de Belastingdienst. Vanaf 2008 leefde ze met de druk van een steeds groter wordende schuld. Nu het schandaal van de toeslagenaffaire helemaal open ligt, en het leed van de ouders overal wordt erkend, zet Rongen zich in voor andere slachtoffers.

Inzinking

Haar strijd voert ze op dit moment vooral voor kinderen van toeslagenouders, al dan niet uit huis geplaatst, en kinderen die om andere redenen in de jeugdzorg belandden. Haar eigen drie kinderen bleven thuis wonen, ook al was er een moment waarop Veilig Thuis langskwam. Rongen bezweek toen bijna onder de stress en had een inzinking. "Toen kwam er wel politie en kreeg ik een brief van Veilig Thuis. Ik heb daar niet op gereageerd. Dat is heel goed geweest. Gelukkig kwamen zij er ook niet op terug."

Op school wisten ze niet onder hoeveel stress het gezin leefde. "Ik heb mijn kinderen soms thuis gehouden omdat ik ze geen eten mee kon geven, was bang dat er een melding gedaan zou worden. Toen ik zelf klein was had mijn moeder een vriend die haar mishandelde, we belanden soms bij het HVO of Blijf Van Mijn Lijf Huis en zo heb ik wel geleerd hoe je je mond moet houden. Niks vertellen in de kring op school. Zo heb ik het nu ook gered."

Strijd voor de kinderen

Fulltime zet Rongen zich nu in om de positie van kinderen die in jeugdzorg belanden te verbeteren, niet alleen kinderen uit toeslagengezinnen maar alle kinderen die jeugdzorg krijgen. Ze ontwikkelt plannen en spreekt daarover met vertegenwoordigers van verschillende ministeries en met de premier. Het houdt haar op de been en ze doet het veel liever dan praten over haar eigen zorgen of verdriet.

Ook maakt ze deel uit van 'De Zolderkamer', een groep mensen die praat over wat de toeslagenouders nodig hebben om te herstellen, om zich gelijkwaardig te voelen. Het initiatief wordt ondersteund door prinses Laurentien en Rongen is enthousiast over de stappen die gezet worden.

Geen chauffeur meer

Tot voor kort werkte Rongen als chauffeur, na het halen van haar groot rijbewijs. Ze reed spullen voor verschillende gevangenissen en had enorm veel plezier in het werk. Maar een corona-infectie gooide roet in het eten. Sinds de infectie is Rongen fysiek zwakker, ze is eerder moe, haar benen voelen zwak, en ze belandde gedeeltelijk in de ziektewet.

Uiteindelijk is haar contract daarom niet verlengd en zit ze sinds september zonder baan. "Ik voelde me daar heel gelukkig, in die baan. En ik heb altijd gewerkt dus de muren komen nu wel op me af. Maar ik hoop dat de projecten die ik nu zelf opstart, doorgaan, want dan wordt dat gewoon mijn baan. En als dat lukt dan ben ik echt blij dat het zo gegaan is."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie