Meer mensen willen af van eigen risico in ruil voor hogere zorgpremie
- Nieuws
- Meer mensen willen af van eigen risico in ruil voor hogere zorgpremie
Van alle Nederlanders neemt 41 procent een hogere zorgpremie op de koop toe, als dat betekent dat ze daarmee af zijn van het eigen risico. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise.
Zorgexpert en directeur van Pricewise Hans de Kok legt in Stax&Toine uit voor welke groep mensen dit voordelig zou kunnen zijn.
Video niet beschikbaar
Voordelig
"Het gaat om de groep consumenten die een standaard eigen risico heeft en verwacht dat ze dit volgend jaar zullen opmaken, omdat ze zorg gebruiken. Dat zijn dan met name gepensioneerden en senioren", vertelt De Kok. Het aantal mensen dat het eigen risico afgeschaft wil zien in ruil voor een premieverhoging, is behoorlijk gestegen de afgelopen jaren. Was in 2017 nog 29 procent voorstander van dit idee, nu is dat 41 procent.
Volgens De Kok wordt de lopende discussie over het eigen risico gevoed door de politiek: "Door het debat dat er over gaande is zie je dat er meer aandacht komt vanuit verzekerden en dat het leeft onder consumenten."
25 euro extra per maand
Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau kost afschaffen in totaal 5,3 miljard euro. Dat betekent dat Nederlanders jaarlijks per saldo dan zo'n 300 euro meer moeten gaan betalen, wat neerkomt op ongeveer 25 euro extra premie per maand.
"Zo kun je berekenen voor wie het wel lonend is en voor wie niet. Uit het onderzoek blijkt dat 40 tot 45 procent het gehele eigen risico van 385 euro opgebruikt en dus moeten betalen. Voor hen zou het lonend zijn. Voor de mensen die geen of een deel van het eigen risico opmaken wordt het minder lonend", legt De Kok uit.
Invloed op de zorg
Wat je volgens hem het beste kunt doen is rondkijken bij verschillende zorgaanbieders: "Premies gaan ook volgend jaar weer omhoog en het eigen risico blijft hoog. We zien dat dit veel mensen raakt. Als je kijkt naar de polissen zit er soms wel 500 euro verschil tussen de duurste en de goedkoopste. In dat kader zou ik zeggen: kijk of je op een andere polis geld kan besparen en daarmee je eigen risico kan betalen volgend jaar. Je kan er ook nog voor kiezen om het eigen risico vooruit te betalen zodat je niet tegen onverwachte zorgkosten aanloopt."
De vraag is wat het afschaffen van het eigen risico voor effect op de zorg zal hebben. "Dat is een interessante discussie. Een fors eigen risico veroorzaakt zorgmijding. Geen eigen risico zorgt juist voor meer gebruik van zorg. Dus eigenlijk is het een soort spanningsboog tussen het eigen risico dat je moet betalen en de solidariteit aan de andere kant. Eigenlijk wil iedereen minder zorg uit eigen zak betalen, maar tegelijkertijd willen we met z’n allen voorkomen dat het totale zorggebruik en de kosten in de toekomst toenemen. Het is een lastige discussie om daarin een optimum in de vinden", aldus De Kok.
Meer mensen willen af van eigen risico in ruil voor hogere zorgpremie
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.