5 vragen over het Chinese testbeleid
- Nieuws
- 5 vragen over het Chinese testbeleid
Maandenlang hadden ze geen positieve testen in de Chinese stad Qingdao, maar nu zijn er een paar gevallen in een ziekenhuis. De stad test in vijf dagen tijd alle 9,5 miljoen inwoners op corona. China-correspondent Sjoerd den Daas beantwoordt hierover vijf vragen in Stax&Toine.
Video niet beschikbaar
1. Hoe doen ze dat?
"Heel simpel: bij negen miljoen mensen een wattenstaaf in de keel drukken. Men heeft veel testcapaciteit beschikbaar, in China. In alleen Beijing zijn er al 1 miljoen tests per dag beschikbaar, mocht dat nodig zijn. Men test letterlijk iedereen. Om het makkelijk te maken, worden de testen ook gebundeld. Dus je combineert 3 of 5 wattenstaafjes, en als daar dan een positieve test bij zit, ga je die staafjes bekijken. Zo winnen ze tijd en efficiëntie."
2. Waarom doen ze dat nu in Qingdao?
"Men heeft inmiddels twaalf gevallen gevonden, zes symptomatische mensen, zes mensen zonder klachten. Voor Chinese begrippen zijn dat er nogal veel. Voor China geldt: men wil echt naar nul gevallen. Dit soort kleine uitbraakjes wordt dat zo snel mogelijk de kop ingedrukt. Daar hoort zo’n grote testcampagne bij."
3. Hoe vaak wordt iedereen getest? Wekelijks, maandelijks?
"Dat is nog niet helemaal duidelijk. In eerste instantie wordt iedereen eenmalig getest. De mensen die positief getest zijn, moeten vaker worden getest. Chinezen die op andere plekken in het land positief getest zijn, worden nog wekenlang 'gevolgd'. Ik kan mij voorstellen dat de mensen die dichtbij het ziekenhuis in Qingdao wonen, strenger getest worden. Dat is een risicogebied geworden, dus na deze grote ronde zullen ze daar ook nog wat kleine testrondes doen. Alles om er zeker van te zijn dat er geen positieve gevallen meer rondlopen."
4. Wat kost dit eigenlijk?
"Dat is moeilijk te zeggen. Deze testen zijn gratis voor de bevolking, net als in Nederland bij de GGD. Als je zelf naar een ziekenhuis toegaat, en je kunt hier overal in de rij gaan staan, kost je dat ongeveer 15 euro. We weten niet of dat echt de kostprijs is. Zou dat wel zo zijn, kom je op een totaalbedrag van zo'n 140 miljoen euro. Ik denk dat dat het niet is, ook omdat men wattenstaafjes combineert. Maar voor China geldt: de prijs die de economie moet betalen als er weer een lockdown komt, zou groter zijn. Daarom liever dit testbeleid."
5. Kan dit testbeleid alleen in een land met een totalitair regime?
"Testen kun je overal, maar verplicht testen ligt wat moeilijker in vrije landen. Maar je moet dit zien als onderdeel van een grotere operatie. In andere Chinese steden zag je mensen voor korte of langere tijd écht thuiszitten. En dat is wel iets dat je bijna alleen in een land als China kunt verplichten."
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.