Binnenland
BNNVARA

Industrie betaalt nauwelijks belasting voor leidingwater: burger draagt zwaarste lasten

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Industrie betaalt nauwelijks belasting voor leidingwater: burger draagt zwaarste lasten

Iedereen in Nederland betaalt belasting op leidingwater. Dat is een milieubelasting om ervoor te zorgen dat we minder water gaan verbruiken. Maar wat blijkt, huishoudens betalen bijna net zoveel als grote bedrijven die miljoenen liters leidingwater gebruiken. Een plan om dat recht te trekken, werd tegengehouden door de lobby van het bedrijfsleven. Hoe dat kan, zochten Mira Sys van Follow the Money en politiek redacteur Anna Pleijsier uit. Ze vertellen erover in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Iedereen betaalt btw over het watergebruik, zowel huishoudens als bedrijven. Maar, naast de BTW, betalen we nog een extra belasting: de leidingwaterbelasting. Dat is een milieubelasting om te stimuleren dat wij allemaal minder water gebruiken.

Je hoeft alleen maar leidingwaterbelasting te betalen over de eerste 300.000 liter (300 kubieke meter) aan water. Al het verbruik daarboven is vrijgesteld van belasting. Een gemiddeld huishouden komt eigenlijk niet over die 300 kuub gebruik heen. Huishoudens betalen dus die leidingwaterbelasting over alles dat ze gebruiken. Grote bedrijven gebruiken soms wel miljoenen of miljarden liters aan water, maar ook zij betalen alleen over die eerste 300 kuub water.

Als een bedrijf als Tata Steel milieubelasting zou betalen over alle miljarden liters die ze gebruiken, zou dat, volgens henzelf, 10 miljoen kosten. Maar door het heffingsplafond van 300 kuub, betalen ze slechts 100 euro per jaar aan leidingwaterbelasting. En dat terwijl een gemiddeld huishouden van 4 personen zo'n 60 euro aan leidingwaterbelasting betaalt.

Daarom werd in 2013 door de regering besloten dat heffingsplafond van 300 kuub af te schaffen. Dat valt te lezen in het Herfstakkoord, de begrotingsplannen voor het volgende jaar. Maar, dit besluit werd teruggedraaid. Dat ontdekten De Nieuws BV en Follow the Money in 2020.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wob-verzoek

Wat volgde was een Wob-verzoek om erachter te komen waarom deze plannen niet zijn doorgevoerd. Na verder onderzoek bleek dat een succesvolle lobby van het bedrijfsleven de nekslag moet zijn geweest. Zo mailde Tata Steel in 2013 al naar het ministerie van Financiƫn dat de maatregel 'onbedoelde neveneffecten' zou hebben en er ongeveer tien miljoen euro extra kosten zouden zijn voor het bedrijf.

In 2014 kwam de conclusie, na inmenging van meerdere grote bedrijven, dat het afschaffen van het plafond geen zin had. Alleen het plan om de leidingwaterbelasting te verdubbelen, staat nog overeind. Sinds 2014 brengt deze belasting jaarlijks ruim 250 miljoen euro op, voornamelijk opgebracht door huishoudens.

Dit is een korte samenvatting. Wil je meer weten? Kijk of luister het interview met Mira Sys ,Follow the money, en Anna Pleijsier, De Nieuws BV, terug, of lees het volledige artikel op Follow the Money.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie