Binnenland
AVROTROS

'Beter Leven-keurmerk moet stoppen vanwege misstanden in veehouderijen'

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Beter Leven-keurmerk moet stoppen vanwege misstanden in veehouderijen'

Het Beter Leven-keurmerk voor diervriendelijk vlees is mislukt, zegt onderzoeksgroep Ongehoord op basis van 10 jaar onderzoek. Daaruit zou blijken dat er nog altijd veel misstanden zijn in de slachterijen en boerderijen met het keurmerk. 'We hebben de meest gruwelijke dingen gezien", zegt woordvoerder Johan Boonstra van Ongehoord in Blok&Toine.

Ongehoord, een groep 'vrijwilligers die naast hun betaalde baan misstanden in de veehouderij wil aankaarten', komt vandaag met een rapport over hun bevindingen. De voorbeelden zijn niet mals: "Denk aan varkens die zonder verdoving doodbloeden, kippen die niet meer kunnen lopen, varkens met aangevroten staarten", vertelt Boonstra.

'Misstanden in vleesproductiebedrijven met Beter Leven-keurmerk'

Waterbad-methode

Een decennium lang deed Ongehoord onderzoek, door documenten door te spitten en soms undercoveracties bij veehouderijen te ondernemen. Ze komen nu met hun bevindingen naar buiten, vanwege recente ontwikkelingen. "De afgelopen maand kwamen wij achter interessante feiten. Een slachterij waar we al langer onderzoek naar doen, Van der Meer in Dronrijp, blijkt nog steeds de waterbad-methode (het elektrocuteren van kippen in een bak water, zodat ze buiten bewustzijn zijn voor de slacht, red.) te gebruiken. En dat terwijl de Dierenbescherming op hun site zegt dat deze niet meer gebruikt mag worden."

De conclusie van Ongehoord is dan ook helder. "Wij denken dat we door onze onderzoeken in de afgelopen 10 jaar voldoende hebben aangetoond dat er eigenlijk geen dierenwelzijnsverbetering kunnen verwachten van het keurmerk." Sterker nog, de onderzoeksgroep meent dat het keurmerk juist voor meer vleesconsumptie door consumenten zorgt. "Het keurmerk zorgt voor vertrouwen bij consumenten dat er zoiets bestaat als diervriendelijk vlees, het keurmerk zorgt voor hogere afzetprijzen, wat beter is voor de industrie."

Geldstromen

Ongehoord deed ook onderzoek naar de financiëring van het keurmerk. "Wat we weten is dat de meeste deelnemende bedrijven een deelnemersbijdrage moeten betalen en een bedrag per dier dat je slacht. Hoe meer dieren er geslacht worden, hoe meer geld er gaat naar de stichting Beter Leven. En die is eigendom van de Dierenbescherming.

Daarnaast heeft de overheid heeft ook subsidies in het promoten van dit keurmerk gestopt." De Dierenbescherming zou volgens de onderzoeksgroep 2 miljoen euro hebben verdiend aan het keurmerk. Ze roepen dan ook op om per direct te stoppen met het keurmerk.

Reactie Dierenbescherming

Niels Dorland, woordvoerder van de Dierenbescherming, reageert in Blok&Toine op het onderzoek van Ongehoord: "De hoofdlijn is dat men zegt dat het mislukt is, dat Beter Leven-keurmerk. Dat vinden wij jammer dat het zo in de media komt. Het tegendeel is waar, wat ons betreft. Vorige week hebben we nog kunnen vieren dat per 2023 geen 'sterloze' kippen meer verkocht worden. Daar zijn we in 2007 mee begonnen. Dus het is wel degelijk een succes."

Over de waterbakmethode, die in Dronrijp nog zou worden toegepast, zegt Dorland: "Het grappige is: die waterbadmethode is volkomen legaal. Maar omdat de Dierenbescherming vond dat we er iets aan moeten doen, is het onderdeel van de criteria en wordt het uitgefaseerd. Dat bedrijf uit Dronrijp dat het nu nog gebruikt, heeft om uitstel gevraagd. Onze juristen hebben dat bekeken, en we verlenen ontheffing tot het einde van het jaar."

De kritiek op geldstromen is volkomen onterecht, vindt de Dierenbescherming. "Het geld dat ermee verdiend is, gebruiken we om 'het apparaat in stand te houden", legt Dorland uit. "Dat betekent dat er salarissen, controles mee worden betaald. De dierenbescherming draait verlies op het Beter Leven-keurmerk. Dus denk niet dat we hieraan verdienen."

Ster advertentie
Ster advertentie