'Jehova's Getuigen zien misbruik nog steeds niet als probleem'
- Nieuws
- 'Jehova's Getuigen zien misbruik nog steeds niet als probleem'
Vanmiddag dient een kort geding van de Jehova's Getuigen. De geloofsgemeenschap probeert de publicatie van een onderzoek naar vermeend misbruik in de kerk tegen te houden. De organisatie typeert de conclusies als 'wetenschappelijk en feitelijk onjuist, lasterlijk en bovendien zeer beledigend'.
Volgens Trouw-journalist Rianne Oosterom - die samen Marinde van der Breggen al vijf jaar onderzoek doet naar misbruik binnen de kerk - laat deze rechtszaak zien dat de kerk het misbruik binnen de gelederen nog steeds niet serieus neemt.
Oosterom: "De rechtszaak geeft aan dat ze het kennelijk nog steeds niet als een probleem zien. Ze noemen de conclusies lasterlijk en onjuist."
Video niet beschikbaar
Meldpunt
De Universiteit van Utrecht heeft in kader van het onderzoek ook een meldpunt geopend zodat mensen die afwisten van het misbruik, zich konden melden. Daar waren in maart vorig jaar al zo’n 200 meldingen binnengekomen. Bij de stichting Reclaimed Voices zijn sinds 2017 meer dan 300 meldingen van misbruik binnengekomen.
Waar de Jehova’s Getuigen eerder beperkt reageerden op de publicaties in Trouw en af en toe een reactie naar buiten deden, nemen ze nu een vlucht naar voren door naar de rechter te gaan, vindt Oostrom. "Dit is toch wat anders dan een serie artikelen. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Staat en kan consequenties hebben."
Eigen systeem
De kerk hanteert een eigen systeem dat fungeert als een rechtssysteem en is gebaseerd op Bijbelteksten. De geloofsgemeenschap staat bekend om hun grote wantrouwen in buitenkerkelijke organisaties en instituties.
Veranderingen
In de jaren dat de journalisten onderzoek doen naar misbruik binnen de gemeenschap, zijn er een aantal zaken gewijzigd. Of dit in de praktijk leidt tot echte verandering betwijfelen ze. Zo heeft de kerk een nieuw document met richtlijnen. Daarin staat onder andere dat het eigen rechtssysteem geen vervanging is van de Nederlandse wet, maar een aanvulling.
Of deze tekst bij de gelovigen ook zo landt, valt te betwijfelen. Oostrom: "Achter deze aanpassing staat de Bijbelse zin dat 'eenieder zijn eigen last moet dragen'. Volgens critici binnen de Jehova's geef je daar direct een waarschuwing mee af en ondergraaf je daarmee het punt."