Binnenland
KRO-NCRV

Steeds meer Randstedelingen naar Drenthe: 'Dan moet je niet klagen over mestlucht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer Randstedelingen naar Drenthe: 'Dan moet je niet klagen over mestlucht'

Steeds meer mensen trekken vanuit de Randstad naar het Drentse platteland om te genieten van de rust en ruimte. Bianca Texel verhuisde met haar gezin van een Rotterdamse portiekflat naar een vrijstaand huis in Assen. "Waarom hebben we dit niet eerder gedaan?", vertelt ze bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Texel dacht al jaren na over verhuizen naar het Oosten. Door de coronacrisis besloten zij en haar man de knoop door te hakken. En ze zijn niet de enigen. Nu veel werkenden niet (fulltime) naar kantoor hoeven, is de afstand tussen Drenthe en de Randstad opeens prima overbrugbaar.

"We hebben acht jaar de tijd nodig gehad om de moed te verzamelen. Mede dankzij corona hebben we de knoop doorgehakt. Als thuiswerkers is dat nu prima te doen", vertelt Texel. Ook vonden ze het Rotterdamse centrum te hectisch geworden. “In een portiek was het niet zo fijn meer en ook de omgeving niet. Zo kwamen we bij het mooie Assen uit."

'Voelen ons gelijk thuis'

"We zien dat de boel behoorlijk aangezwengeld raakt", vertelt Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning van Drenthe. Daar zijn ze "wel blij mee", vertelt Klijnsma, maar ze weet ook hoe sommige Drentenaren erover denken. "Sommigen schudden hun wijze hoofden en denken: moet dat nou zo nodig?"

Texel heeft vooralsnog alleen maar positieve ervaringen met haar nieuwe buren in Assen. "We waren bang hoe we als westerlingen ontvangen zouden worden, maar we zijn in een warm bad terechtgekomen. We voelen ons gelijk thuis."

Flink bijbouwen

De noordelijke provincies (Friesland, Groningen en Drenthe) hebben het nog te vormen kabinet aangeboden flink wat huizen in de regio te bouwen. 220.000 in totaal waarvan 45.000 in Drenthe. "Een huis vinden wordt nu ook hier lastiger. We moeten dus bijbouwen", vertelt Klijnsma.

Klijnsma, die zelf ook in Assen woont, komt nog wel eens in Den Haag en ziet dan het grote verschil met wonen in de stad of in haar provincie. "Ik ben dol op de stad, maar ik zie ook dat gezinnen daar op een heel andere manier wonen. Mensen hebben geluk als ze een balkon hebben. En kinderen spelen met heel veel tegelijk op een Cruijff-veldje. Bij ons kunnen kinderen overal en nergens spelen. In bomen klimmen."

In ruil voor de bouw van al die nieuwe huizen, zouden de noordelijke provincies graag betere spoorverbindigen willen. Klijnsma: "Dan hebben we het over de Lelylaan, maar ook verbeteringen van bestaand spoor zoals bij knelpunt Meppel. En we willen graag een Nedersaksenlijn: van Groningen, naar Emmen en Twente. Dan kun je langs die lijn ook huizen bouwen."

Werkgelegenheid

En om de regio niet alleen voor thuiswerkers uit de randstad aantrekkelijk te maken maar ook voor lokale werknemers, zou een rijksdienst niet misstaan in de provincie, aldus de commissaris. "Met het vertrek van de NAM uit Assen gaat veel werkgelegenheid verloren. Het zou mooi zijn als er vanuit Den Haag gekeken wordt welke diensten in Drenthe een plek kunnen krijgen."

Over burenruzies maakt Klijnsma zich in ieder geval geen zorgen. "De liefde moet van twee kanten komen. Verdiep je even in hoe we daar met elkaar omgaan." En als er nou klachten komen over mestlucht wat mensen niet gewend zijn? "Ja, dat is dan jammer. Dat hoort ook bij Drenthe. Hebben veel natuur en veel akkerbouw. Dat krijg je er gratis bij en daar moet je niet al te moeilijk over doen."

Liever luisteren?

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie