Binnenland
AVROTROS

'Paardenvlees konikpaarden uit de Oostvaardersplassen is een gewild stukje vlees'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Paardenvlees konikpaarden uit de Oostvaardersplassen is een gewild stukje vlees'

Om verhongering onder de konikpaarden op de Oostvaardersplassen te voorkomen, moeten 150 van deze grote grazers worden geslacht. Misschien komt dat wel op jouw bord terecht, want veel Nederlanders staan daar helemaal niet zo onwelwillend tegenover. Radar vroeg aan ruim 3100 pollrespondenten of zij het vlees van deze paarden zouden eten.

Een ruime meerderheid van 77 procent geeft aan dat zij het vlees best zouden eten. "Je kan heerlijke gerechten maken van paardenvlees", zegt culinair journalist Hiske Versprille in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Radar stelde deze vraag aan ruim 3100 pollrespondenten. Een ruime meerderheid van 77 procent geeft aan dat zij het vlees best zouden eten. "Je kan heerlijke gerechten maken van paardenvlees", zegt culinair journalist Hiske Versprille.

"Het smaakt naar rundvlees en lijkt op rundvlees", zegt Versprille. "Het is iets magerder en bevat meer ijzer, waardoor het iets zoeter smaakt. Maar over het algemeen kunnen mensen vaak moeilijk het verschil herkennen tussen paard en rund."

Van werkpaarden naar huisdieren

Een ruime meerderheid van de ondervraagde Radar-pollrespondenten geeft dus aan het paardenvlees wel te willen eten. Toch zien we in Nederland weinig paardenvlees in schappen. Waarom is dat?

Versprille: "Vroeger werden paarden gebruikt als werkdieren. Toen waren er heel veel paarden in Nederland en paarden die hun werk niet meer konden doen, werden geslacht. Daar werd eten van gemaakt, dus we kennen wel een geschiedenis van paardenvlees."

De werkpaarden zijn er niet meer en dus zijn er niet meer zoveel paarden om te slachten. Veel paardenvlees komt tegenwoordig uit Zuid-Amerika. Paarden die in Nederland worden geslacht komen uit manages en waren huisdierpaarden.

"Vaak willen mensen dan niet dat het paard wordt opgegeten. Je eet je hond of kat ook niet op en soms heeft het paard medicijn gehad, waardoor ze niet meer geschikt zijn voor consumptie."

Waar zit paardenvlees in verwerkt?

Toch importeert Nederland gemiddeld zeven ton paardenvlees per jaar. Zit paardenvlees dan verwerkt in producten waar we ons niet van bewust zijn? "Paardenvlees zit in veel snacks. Kroketten en frikandellen bijvoorbeeld."

Dat zijn vaak niet de snacks die je in de schappen van de supermarkt vindt, want daar kun je als consument de ingrediënten van controleren. Paardenvlees zit vaak wel verwerkt in snacks van de snackbar.

Verder kun je in de supermarkt wel paardenrookvlees vinden. Ook restaurants gebruiken vaak paardenvlees. Bij sommige slagers in Nederland kun je een paardenbiefstuk of een paardenworst vinden.

Wat gebeurt er met de paarden van de Oostvaardersplassen?

De eerste 32 konikpaarden van de Oostvaardersplassen zijn geslacht. Het vlees van die paarden wordt nog door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht op voedselveiligheid. Wordt het vlees goedgekeurd? Dan gaat het de voedselketen in.

Staatsbosbeheer bepaalt over het algemeen waar het paardenvlees naartoe gaat. Veel van het natuurvlees zal naar lokale slagers gaan en in restaurants worden verkocht. Versprille: "Veel mensen zijn bezig zijn met de herkomst van het vlees. Deze dieren hebben over het algemeen een goed en vrij leven gehad en daardoor is het best gewild vlees."

De konikpaarden van de Oostvaardersplassen worden sowieso geslacht. "Opeten is dan een hele duurzame en logische keuze", zegt Versprille. Veel van het paardenvlees wat we importeren komt uit Amerika en wordt vervoerd door schepen. Een stuk minder duurzaam dus.

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie