Binnenland
KRO-NCRV

Moet een nieuw kabinet hard ingrijpen tegen suiker, zout en ongezond eten?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moet een nieuw kabinet hard ingrijpen tegen suiker, zout en ongezond eten?

Een nieuw kabinet moet hard ingrijpen tegen suiker, zout en kinderreclame voor ongezond eten. Die oproep doen Unicef, de gemeente Amsterdam en vier gezondheidsfondsen. "Als zelfregulering niet werkt, is het tijd voor de volgende stap", zegt een van de initiatiefnemers Tom Oostrom bij Spraakmakers.

"Interessant is dat mensen die tegen zijn, zeggen een keuze te willen. Terwijl je nu juist geen keuze hebt als je kijkt naar de zakjes, pakjes en potjes", vertelt Oostrom, directeur van de Nierstichting.

Video niet beschikbaar

Zelfregulering

Het kabinet laat regulering nu nog over aan de voedingsindustrie zelf, maar volgens de gezondheidsorganisaties schiet die ernstig tekort. Met 13.000 sterfgevallen per jaar is ongezonde voeding na roken de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaak. En als we zo doorgaan dan heeft in 2040 twee derde van de bevolking overgewicht, zeggen de organisaties.

Volgens Oostrom is er voldoende draagvlak voor een 'suikertaks'. "Meer dan 80 procent van de Nederlanders vindt dat bewerkte voeding - pakjes, zakjes, potjes - gezonder moet. Ruim 6 op de 10 vindt dat frisdrank met veel suiker duurder moet worden en nog een keer ruim 7 op de 10 wil stoppen met reclame voor kinderen." Een gezonde keuze moet makkelijk worden, vinden de organisaties.

Drastisch verlagen

Volgens Cees-Jan Adema, directeur van Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), zijn producenten al continu bezig met het herformuleren van producten. "Daar zijn ook afspraken over gemaakt in onder andere het preventieakkoord. En er zijn al stappen gezet in het terugdringen van suiker, zout en vet."

Volgens Adema is het niet zo eenvoudig om die ongezonde ingrediënten in één keer drastisch te verlagen in producten. "Ik snap de gevoelens, maar herformulering van producten gaat ten koste van de houdbaarheid."

Suikertaks

In Groot-Brittannië is de invoering van de suikertaks, belasting op suikerhoudende frisdranken om overgewicht terug te dringen, een groot succes.

Veel frisdrankproducenten verlaagden de hoeveelheid suiker in hun producten nog voor de taks ingevoerd werd. Waarom lukt het daar wel, maar zou het hier niet kunnen? "De suikertaks heeft reductie opgeleverd in Engeland. Maar de reductie is in Nederland hoger. De frisdrankindustrie loopt voor op gemaakte afspraken."

Adema ziet niks in beleid vanuit de overheid omdat het volgens hem door vrij verkeer van goederen binnen Europa moeilijk is om te handhaven. "Ik zou willen dat het zo simpel was, dan was het morgen opgelost, maar dat is niet zo."

Ongelijkheid

Huisarts Danka Stuijver is voorstander van ingrijpen van de overheid. "De paar minuten die wij in de spreekkamer hebben om mensen voor te lichten, is een druppel op een gloeiende plaat. Dan zou landelijk beleid meer effect hebben."

Ook wordt het volgens de huisarts tijd voor lunchen op scholen. "De start van een kind kan nu zo compleet anders zijn. Als jij ontbijt met cornflakes omdat je ouders dat doen, dan denk je dat dat normaal is."

"We moeten zorgen voor een gelijke start", gaat Stuijver verder. "Maak lunches op school en laat zien wat gezond is. Laat ze eens een paprika proeven en geef kinderen de handvatten."

Stand.nl: Het nieuwe kabinet moet suiker, vet en zout wettelijk aan banden leggen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie