Labeltje 'weesfiets' aan je fiets gevonden? Dit moet je doen!
- Nieuws
- Labeltje 'weesfiets' aan je fiets gevonden? Dit moet je doen!
Steeds meer gemeenten voeren een beleid in om zogenaamde weesfietsen te verwijderen. Wat houdt dit precies in en wat kan je doen om te zorgen dat jouw fiets niet wordt afgesleept?
Labeltje 'weesfiets' aan je fiets gevonden? Dit moet je doen!
Radar kreeg via de Radar App een vraag van Ratna Rewat. Zij woont in het Regentessekwartier in Den Haag en op 24 oktober zag ze dat er een label aan haar fiets hing. Op het label stond dat haar fiets een weesfiets was en Rewat werd verzocht om de fiets binnen twee dagen te verwijderen. Onbegrijpelijk vindt ze, want ze gebruikt de fiets gewoon en daarnaast is er ook niets mis met de fiets.
Rewat vervolgt dat ze zich afvraagt hoe er geconstateerd is dat haar fiets een weesfiets is en grapt daarbij: "Zijn er camera's op mijn fiets gericht of is er iemand als conifeer vermomd?" Ze vertelt dat ze in een wijk woont met heel veel fietsen op straat en dat er ook weinig plekken zijn om je fiets te stallen. "Het is een wijk met heel veel jonge mensen en studenten." Tsja, dan heb je meestal te maken met een behoorlijke hoeveelheid fietsen.
Wat is een weesfiets?
Weesfietsen zijn fietsen die langere tijd niet zijn gebruikt, zo legt Koen Baart van de Fietsersbond uit. Fietsen krijgen een label of etiket waarop staat dat geconstateerd is dat een fiets langere tijd op dezelfde plek staat. Er is ook de term 'fietswrak', maar hierbij gaat het echt om fietsen waar bijvoorbeeld een stuur of zadel mist, of waarbij de banden plat en poreus zijn. Fietswrakken kan je ook niet meer op fietsen.
Weesfietsenregeling
De gemeente Den Haag wil niet reageren in de uitzending, maar woordvoerder Gérald Rensink reageert schriftelijk dat er door bewoners veel geklaagd wordt over overlast van achtergelaten fietsen. "De fietsen worden achtergelaten door mensen die zijn verhuisd, of omdat mensen een nieuwe fiets kopen en de oude fiets op straat laten staan." De gemeente heeft daarom een weesfietsenregeling in het leven geroepen "om de overlast van verwaarloosde fietsen, die lang en ongebruikt in de openbare ruimte staan geparkeerd, tegen te gaan".
Algemene Plaatselijke Verordening
Den Haag heeft in een Algemene Plaatselijke Verordening (artikel 5:12), een lokale regel, gebieden in de stad aangewezen waar het niet is toegestaan om een fiets langer dan 28 dagen "ongebruikt en onbeheerd" op de openbare weg te parkeren. Hiermee wordt dus ook gedoeld op de stoep voor je huis of het hekje dat je als afscheiding tussen je tuin en stoep hebt geplaatst. In de verordening staat fietsen mogen worden verwijderd na die 28 dagen. In Den Haag gaat het momenteel om de wijken Regentes/Valkenbos, Zeehelden, Duinoord, Stationsbuurt, Haagse Hout, Leyenburg en Rustenburg.
Hoe vindt de controle plaats?
Baart legt uit dat handhavers foto's maken van fietsen in wijken waar die Algemene Plaatselijke Verordening van kracht is. "Het gaat dan om fietsen die langere tijd op dezelfde plek staan." Gérald Rensink, woordvoerder namens de gemeente Den Haag, legt uit dat de fiets wordt voorzien van een waarschuwingslabel. "Het label wordt gescand in een handheld en na 28 dagen wordt bezien of de fiets nog op dezelfde locatie staat." Als dat het geval is krijgt de fiets een 'besluitenlabel' waarbij opnieuw de datum en de tijd, samen met een foto, worden genoteerd in de handheld. Twee dagen later volgt verwijdering. In het geval van mevrouw Rewat is er sprake van een procedurefout, zo legt Rensink uit. "De fiets is weliswaar aangemerkt als weesfiets, echter voorzien van een verkeerd label. In plaats van het aankondigingslabel is abusievelijk een besluitenlabel aan de fiets gehangen. Deze fout is een dag later hersteld door de besluitlabels te vervangen door een aankondigingslabel."
Om hoeveel fietsen gaat het?
Jaarlijks worden er in Den Haag 22.000 fietsen verwijderd. Rensink: "In 2017 is de verwachting dat dit aantal uitkomt op 24.000". Volgens de gemeente neemt de overlast door fietsen toe en daarom "wordt er ingezet op uitbreiding van de verwijdercapaciteit en opslagruimte" waardoor er in 2018 ruimte is om 35.000 fietsen te verwijderen.
Informatievoorziening wordt verbeterd
Ratna woont nu een aantal maanden in de wijk en was niet bekend met het weesfietsenbeleid. Toen ze zag dat haar fiets een label had gekregen vroeg ze aan een handhaver om uitleg. Die kon echter niet uitleggen hoe het systeem werkt. De woordvoerder van de gemeente zegt dat de gemeente er vanuit gaat dat nieuwe inwoners van de stad "zich via de website op de hoogte stellen van de regelgeving die van kracht is op de nieuwe woonlocatie". Over de informatievoorziening door handhavers wordt gezegd dat het geven van uitleg onderdeel van het werk is. "In dit geval is er duidelijk nog wat extra coaching nodig."
Wat moet je doen als je een label hebt gekregen?
"Label weghalen", zegt Koen Baart van de Fietsersbond. "Dan zien de handhavers dat je je fiets weer gebruikt." Wie niet binnen twee dagen in Den Haag zijn fiets heeft weggehaald, nadat er een label aan gehangen is, kan verwachten dat de fiets wordt afgesleept naar het fietsdepot waar je als eigenaar tegen betaling van 25 euro je fiets kunt terughalen. Fietsen worden maximaal vier weken bewaard.
Informeer bij jouw gemeente!
Steeds vaker hebben gemeenten een weesfietsenbeleid ingevoerd. Per gemeente verschilt het hoe lang een fiets op dezelfde plek mag blijven staan en op welke wijze (via een label of sticker in verschillende kleurtjes) je gewaarschuwd wordt. Informeer dus bij jouw gemeente of deze een eigen beleid heeft voor weesfietsen en wat dit inhoudt.
Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.
Video niet beschikbaar