Binnenland
EO

Dit is waarom zorginstelling Silverein het personeel uit de restaurants vervangt door automaten

foto: Annette van Poppelen
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom zorginstelling Silverein het personeel uit de restaurants vervangt door automaten

Er kwam een storm van kritiek toen zorginstelling Silverein twee weken geleden aankondigde om het personeel in de restaurants te ontslaan. In Geld of je leven gaf de directeur, Timon Dijkman, tekst en uitleg: "We leggen 700.000 tot 900.000 euro per jaar op toe op de restaurants. Dat geld zou ook naar de zorg kunnen."

Zorginstelling vervangt restaurantpersoneel door automaat (2 september 2024) - Geld of je leven

Silverein, dat zorginstellingen in de ouderenzorg heeft in de provincie Utrecht, kreeg veel kritiek toen de beslissing bekend werd. In de restaurants, waar dames werkten die de bediening deden, zal een automaat komen die doet denken aan een snackmuur bij een snackbar (zie foto). Het werkt overigens niet hetzelfde: op een scherm kan het eten worden uitgekozen en betaald en vervolgens gaat er een luikje open.

Annette van Poppelen, van wie haar moeder in één van de instellingen woont, vindt het 'inhumaan beleid', zo zegt ze in Geld of je leven. "Mijn moeder is 89, die kan niet omgaan met een betaalpas. Er moet iets uit een automaat gepakt worden, ze zit in een rolstoel, dus ze kan dat niet", vertelt ze. Bovendien heeft het restaurant een sociale functie, want mensen uit de buurt komen er ook naartoe, vertelt Van Poppelen.

Geen winst

Dijkman snapt dat, maar wijst erop dat restaurants heel veel kosten. "We proberen kosten te besparen. We hebben niet het doel dat de restaurants winst maken, maar we leggen 700.000 tot 900.000 euro per jaar erop toe. Dat hoeft niet naar nul, want het heeft ook een sociale functie", zegt hij.

"We zien allemaal ontwikkelingen op ons afkomen. Er zijn tekorten in de zorg. Wij kampen ook met problemen met het betalen van inhuurkrachten. Je moet kijken hoe je zuinig met zorggeld omgaat, het is wel gemeenschapsgeld", aldus Dijkman.

Maar de kosten zijn niet de enige reden. Ook de vraag naar de restaurants is compleet veranderd, vertelt hij. "Onze populatie verandert. Een paar jaar geleden was het normaal dat mensen vijftien jaar zelfstandig naar zo'n restaurant kwamen. Nu komen mensen in een later stadium bij ons wonen en ze komen vaak met iemand anders in het restaurant. Ze worden geholpen door familie of een vrijwilliger."

Ook personeelstekort is een probleem, vertelt hij. Er zijn steeds minder mensen te vinden voor in de restaurants.

Testfase

Overigens zijn de automaten vooralsnog een test die zes weken duurt. Daarna wordt het geëvalueerd, zegt projectleider René Vinke. "We hebben natuurlijk scenario's A, B en C, maar door de bemande restaurants gaat in ieder geval wel een streep", zegt hij.

Zorginstelling vervangt restaurantpersoneel door automaat

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie