Extreme droogte dreigt Achterhoek en Twente te veranderen in woestijn
- Nieuws
- Extreme droogte dreigt Achterhoek en Twente te veranderen in woestijn
De grond in het oosten van ons land is kurkdroog. De Achterhoek en Twente dreigen te veranderen in een woestijn als we niet gauw actie ondernemen. Hoe kunnen we de droogte te lijf gaan? Beter het water vasthouden in gebieden, luidt het devies van Bert Boerman in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Grote oude bomen verdrogen, verliezen takken en gaan dood. De natuur in de Achterhoek wordt steeds kwetsbaarder. Om de Achterhoek de 'Death Valley van Nederland' te noemen is misschien een hyperbool, maar het droogste gebied van ons land is het zeker.
"Je ziet beken droogvallen, de flora en fauna die daarin zit kunnen cycli niet afmaken: dus je ziet eigenlijk het hele gebied kwetsbaarder worden", zegt Hein Pieper, dijkgraaf van het waterschap Rijn en IJssel.
Zuid Frankrijk in de Achterhoek
Als we zo doorgaan, op welk klimaat stevenen we dan af? Pieper maakt de vergelijking met Zuid Frankrijk, "dat spreekt goed tot de verbeelding." Maar als je nu denkt, genieten geblazen en met de caravan naar de Achterhoek, dan heb je het mis. De snelheid waarmee de natuur zich moet aanpassen op het veranderende klimaat is te hoog. Zowel de natuur en de indeling van steden, als de agrarische sector is niet op dit klimaat voorbereid.
"Voor het derde jaar op rij hebben ze moeite om hun wintervoorraad op peil te krijgen", zegt Pieper. Al langere tijd is het droog in Nederland, maar de afgelopen drie jaar hebben we te kampen met extreme droogte, met alle gevolgen van dien.
Klimaatverandering is natuurlijk een sluimerend proces is dat al langer aan de gang is, legt Pieper uit. Maar met deze extreme temperaturen wordt het proces akelig zichtbaar.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Kurk en kurkdroog
Ook in Overijssel staan beken en vennen droog. Volgens Boerman, gedeputeerde Mobiliteit, Water en Klimaatadaptatie bij de provincie Overijssel, is de droogte een probleem van nu. "Niet van de toekomst want we zullen er nu iets mee moeten. De natuur en de agrarische sector hebben te lijden onder de droogte. Het gras lijkt hier en daar nog groen, maar als je even een een spaan de grond in zet, weet je dat het kurk en kurkdroog is."
Pieper: "Het gaat met een snelheid dat je je echt moet afvragen of we dit gaan redden met elkaar." Daarom denkt Pieper dat het belangrijk is om ook naar onorthodoxe maatregelen te kijken. Zo denkt hij aan een samenwerking met Duitsland om opties te verkennen om aftakkingen te maken bij de Rijn. Zo kan er bijvoorbeeld een meer worden aangelegd dat met zoet water gevoed wordt, wat gebruikt kan worden in tijden van droogte.
Een maand boven de 30 graden
Nog tien jaar hebben we om de klimaatverandering tegen te houden, denkt Pieper, "daarna zijn de gevolgen zo groot dat ik niet meer kan inschatten hoe we dat kunnen bijsturen met elkaar. Het is geen rood signaal maar een pimpelpaars signaal. We moeten veel sneller handelen omdat de klimaatverandering ook veel sneller gaat. Als het zo doorgaat hebben we misschien niet 10 dagen temperaturen boven de 30 graden, maar een hele maand. Dat kan een gebied niet dragen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
'We hebben elkaar hard nodig'
"Aan de slag, zou ik zeggen", is het advies van Boerman aan minister Cora van Nieuwenhuizen. "Niet te veel plannen maken maar ook in de praktijk nu al bezig gaan. Ga bezig met maatregelen nemen om de droogte een antwoord te bieden. Dat betekent: sparen. Daarmee bedoel ik: water vasthouden in gebieden. Zorg dat het water daar blijft zodat we dat in kunnen zetten in tijden van droogte. En, doe dat in samenwerking. Met het Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen en ondernemers."
"We hebben elkaar hard nodig om een antwoord te bieden op de veranderende vraag die er is als het gaat om droogte", concludeert Boerman.