Filosoof Damiaan Denys over The Voice: 'We dragen allemaal een beetje collectief schuld'
- Nieuws
- Filosoof Damiaan Denys over The Voice: 'We dragen allemaal een beetje collectief schuld'
Ongepaste opmerkingen, ongewenste aanrakingen, een algeheel gevoel van onveiligheid: de beschuldigingen aan het adres van de makers van The Voice of Holland zijn niet van de lucht. En dan moet de betreffende aflevering van het BNNVARA-programma BOOS, dat de zaak aan het rollen heeft gebracht, nog worden uitgezonden. Die komt donderdag om 16:00 uur online. In NOS Met het Oog op Morgen een gesprek met filosoof en psychiater Damiaan Denys over het fenomeen angstcultuur.
Video niet beschikbaar
De programmamakers van The Voice hebben inmiddels een onafhankelijk onderzoek aangekondigd naar de aantijgingen en roepen slachtoffers op zich te melden. Volgens Denys zijn er grote overeenkomsten met de zaak Bart De Pauw in België. "Hij was ook een hele bekende televisiemaker en producer. Hij zat dus in een enorme machtspositie. Er was sprake van seksueel getinte berichten naar jonge stagiaires die dus afhankelijk van hem waren. Dat is heel moeizaam tot openbaarheid gekomen ook omwille van het feit dat het zo'n gesloten club is. Dat was in België ook een enorme mediazaak. In dat opzicht zijn er veel parallellen. En het is slecht afgelopen voor De Pauw, want hij is veroordeeld", zegt Denys.
"Het is interessant waarom wij daar zo geobsedeerd mee zijn. Het lijkt alsof mensen die voor de televisie werken en zo'n grote en belangrijke programma's maken een stukje onaantastbaar zijn. Het zijn helden. Als dan plotseling iets naar buiten komt wat niet past in het plaatje, wat aanstootgevend is, wordt er met ontzettend veel ontzetting gereageerd."
'Niet alleen verliezers'
"Het idee dat er alleen maar verliezers zijn, heeft te maken met het feit dat zoiets uiteraard carrières breekt. Mensen zullen zeer ongelukkig, onrustig en misschien zelfs angstig zijn. Maar natuurlijk zijn er niet alleen verliezers, hier wordt ook iets mee gewonnen. Het waren toch moreel overschrijvende handelingen die geaccepteerd worden in een gesloten club, waar heel veel macht heerst en misbruik wordt gemaakt van die macht. Het is nu openbaar en er wordt gezegd: dit kan niet. Dat is al een enorme winst", aldus Denys.
"In de mediawereld zijn de belangen heel hoog. De spanning is te snijden, omdat men afhankelijk is van een aantal figuren die bepalend is voor je carrière. En het succes van iemand als John de Mol is ook te danken aan die principes van veeleisendheid, hard zijn, alles controleren tot in de puntjes. Maar zo'n mensen raken geïsoleerd. Als niemand iets durft te zeggen, dan kom je nooit in contact met iemand die kritiek heeft. Ze beseffen vaak ook niet dat ze een bepaalde reputatie hebben."
Ethisch probleem
"De slachtoffers van De Pauw hadden enorme bewondering voor die man. En op het moment dat hij avances maakte, stonden ze voor een groot ethisch probleem. Waar ligt de grens? Hoe ver moet ik gaan om mijn carrière veilig te stellen? Of moet ik het accepteren als een man vieze dingen tegen mij zegt? Je zag dat ze daarmee worstelden. Dat merk je bij de slachtoffers van The Voice waarschijnlijk ook. Maar uiteindelijk gaat het daar niet om. Het gaat erom dat iemand in een machtspositie zelf bewust moet zijn dat ethische regels overschreden worden", stelt Denys.
"Ik vind dat wij ook schuldig zijn deels. Als je kijkt hoe deze vrouwen belaagd zijn geweest op social media. Uitgemaakt als hoeren en sletten die eerst profiteren en daarna de broodheer uitkotsen. Ik schaamde mij dood als kijker. Wat zijn we aan het doen? En dan merk je ook hoeveel pijn dat doet aan mensen die zich kwetsbaar opstellen, die iets proberen in de openbaarheid te brengen wat nog altijd heel gevoelig ligt. In dat opzicht denk ik dat we allemaal een beetje collectief schuld dragen."