Binnenland
NTRVPRO

Radio Doc: De dood die niet kwam

foto: Hannes Wallrafenfoto: Hannes Wallrafen
  1. Nieuwschevron right
  2. Radio Doc: De dood die niet kwam

Radiomaker Hannes Wallrafen, een blinde man van 66, krijgt in de zomer van 2015 last van een hardnekkig hoestje. Na een afspraak met de longarts worden zijn bange vermoedens werkelijkheid. Hannes heeft een uitgezaaide zeldzame vorm van longkanker die niet te genezen is.

Hannes maakt opnames van alle doktersbezoeken sinds de dag dat het hoestje niet meer wegging. Hij belandt in een achtbaan van onderzoeken en ondervindt aan den lijve hoe surrealistisch het ziekteproces wordt als je een doodvonnis krijgt dat plotseling weer wordt ingetrokken.

Luister hier naar de hele documentaire van Radio Doc:

De dood die niet kwam

Leuk feestje

De artsen vertellen dat hij nog 10 maanden te leven heeft en het eerste gesprek met de begrafenisondernemer wordt al gevoerd. Of er al is nagedacht over wat hij precies wil? "Dat het gewoon een leuk feestje wordt."

Dan wordt besloten, na de chemokuren, iets nieuws te proberen, Nivomulab. Een medicijn dat het afweersysteem van je eigen lichaam aan het werk zet en versterkt. Dankzij immuuntherapie kan een groep mensen die kort geleden nog opgegeven zijn, nu ineens met succes behandeld worden. Het is is geen wondermiddel - het is duur en er zijn veel bijwerkingen - maar bij sommige vormen van kanker lijkt de behandeling beter aan te slaan dan alles wat hiervoor beschikbaar was.

Daardoor kunnen mensen die de ene dag ongeneeslijk ziek werden verklaard, binnen korte tijd ineens weer kerngezond rondlopen. Zij moeten zien te dealen met de nieuwe werkelijkheid: uitzicht op het leven in plaats van een naderend einde.

Herwonnen leven

Het slaat lang niet bij iedereen aan, maar bij Hannes werkt het erg goed. De tumoren krimpen. En Hannes verandert van iemand met een naderend einde tot iemand met uitzicht op het leven. Hij zou blij moeten zijn, maar hij weet niet goed te om te gaan met zijn herwonnen leven...

Ster advertentie
Ster advertentie