Je enkelband doorknippen is natuurlijk niet de bedoeling, maar 'die moet er wel af kunnen'
- Nieuws
- Je enkelband doorknippen is natuurlijk niet de bedoeling, maar 'die moet er wel af kunnen'
Een bizarre plottwist in de strafzaak rond Beuningse vergismoord: één van de hoofdverdachten knipte deze week zijn enkelband af en verdween spoorloos. Een dag eerder werd hij in die zaak nog tot 20 jaar cel veroordeeld vanwege betrokkenheid. Waarom kunnen verdachten zo’n band eigenlijk afknippen? En waarom zat hij niet al vast? Paul Vugts, misdaadjournalist bij Het Parool, geeft antwoord in Villa VdB.
Opnieuw ophef over 'enkelbandknipper'
Video niet beschikbaar
"Het gebeurt veel vaker dat criminelen hun band afknippen, een keer of honderd per jaar zelfs", schat Vugts in. "Alleen gaat het daar om zaken met een lager profiel, die komen niet altijd in de publiciteit terecht. Bijna iedereen die het probeert wordt teruggevonden, het is erg moeilijk om langdurig uit handen van de politie te blijven."
Materiaal
Een enkelband bestaat uit verschillende materialen die elk hun eigen functie hebben, legt Vugts uit: "Een enkelband bestaat uit rubber en glasvezelkabel. Enerzijds wil je dat zo’n band toch een beetje comfortabel zit, je loopt er immers altijd mee rond en kunt hem niet zomaar afdoen. Aan de andere kant moet er sterk materiaal in zitten zodat je veel moeite moet doen om hem daadwerkelijk af te knippen."
Hulpverleners
Toch mag de enkelband niet helemaal van onverwoestbaar materiaal gemaakt worden. En dat is ook de reden dat deze door te knippen is. En dat heeft met veiligheid te maken, vertelt Vugts: "Als zo’n verdachte een ongeluk krijgt kan die band voor hulpverleners in de weg zitten. Het moet er dan wel af kunnen."
Vergismoord
Terug naar de strafzaak van deze week. De man die de enkelband doorknipte was net daarvoor door de rechtbank nog veroordeeld tot 20 jaar cel voor betrokkenheid bij een vergismoord. Waarom zat hij eigenlijk niet vast tijdens de uitspraak van het vonnis? "D. werd eerder in de strafzaak wel aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid, maar op dat moment was er niet genoeg bewijs tegen hem verzameld. Daarom is hij weer vrijgelaten", legt Vugts uit. "Het zogenaamde 'bevel gevangenneming' is wel opgenomen in het vonnis, dus de politie had de taak om hem op te halen. Maar dat heeft hij dus niet afgewacht."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.