Deze man strijdt al twintig jaar tegen bureaucratie: 'Hoezo heeft een auto recht op privacy?'
- Nieuws
- Deze man strijdt al twintig jaar tegen bureaucratie: 'Hoezo heeft een auto recht op privacy?'
De Nederlandse overheid is bureaucratisch, verkokerd en te veel gericht op rechtmatigheid in plaats van rechtvaardigheid. Dat zijn de conclusies van voormalig regeringscommissaris Arre Zuurmond, die het rapport Dwars door de orde schreef. "De overheid moet niet kleiner, hij moet beter", zegt hij in Geld of je Leven.
Zuurmond strijdt al meer dan 20 jaar tegen bureaucratie. Hij richtte in 2004 de stichting Kafkabrigade op. Daarnaast werd hij door de overheid ingehuurd als Regeringscommissaris Informatiehuishouding.
Video niet beschikbaar
Een belangrijke vraag bij het uitvoeren van het beleid, is of de overheid de juiste informatie heeft. "Dat hebben ze op dit moment heel vaak niet", zegt Zuurmond. "De informatie is wel ergens, maar niet op de juiste plek. Je moet zoeken en dan kom je grenzen tegen", vertelt hij.
Zuurmond zit vol met pijnlijke voorbeelden. Door bijvoorbeeld goedbedoelde privacywetgeving kan de overheid mensen die hulp nodig hebben, niet helpen. Zo was hij betrokken bij het oplossen van de toeslagenaffaire. "Op een gegeven moment kwamen we tegen dat kinderen uit huis waren geplaatst. We vroegen ons af van welke gedupeerden die kinderen dan waren. Dan gaan we in Nederland eerst een jaar discussiëren over de vraag of we het überhaupt mogen weten", vertelt hij.
Auto's hebben privacy
Een ander tekenend voorbeeld was die van een man uit Amsterdam, die dacht dat zijn auto gestolen was en dit meldde bij de politie.
Na een half jaar kreeg hij ineens parkeerboetes. Wat bleek: de auto was helemaal niet gestolen, maar de man had hem op een andere gracht geparkeerd dan hij dacht. Na een half jaar verliep zijn parkeervergunning en krijg hij ineens parkeerboetes. "Die auto stond daar en werd elke dag gescand, maar hij had dus een vergunning. Die was niet automatisch stopgezet toen hij zijn auto als gestolen had opgegeven. Dat komt door verkokering: het ene doe je bij de politie, het andere bij de gemeente."
Om deze reden gingen er bij de gemeente ook geen alarmbellen af toen ze een 'gestolen' auto scande: ze wisten niet dat de auto als gestolen was opgeven. Sterker nog: omwille van de privacywet móchten ze dat niet eens weten. "Een auto heeft dus privacy", aldus Zuurmond.
Wat nu?
Zuurmond denkt dat de overheid veel meer als één geheel moet gaan functioneren. Een lichaam functioneert ook niet als losse organen. Als er mensen ontslagen moeten worden, denkt hij dat met name aan de beleidskant het wel wat minder kan. "Ontsla niet de uitvoerders. Er is erg veel staf: HR, inkoop, privacy, communicatie. Daar kun je beter schrappen."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.