Dit is waarom de politie niet kan ingrijpen als boeren politici opzoeken
- Nieuws
- Dit is waarom de politie niet kan ingrijpen als boeren politici opzoeken
‘Ministers opzoeken gebeurt in dictaturen, waar je met intimidatie je doel bereikt’, zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte bij Spraakmakers. Maar de politie kan er weinig tegen doen, erkent hij. En daar wil hij verandering in aanbrengen. Daarom stelt hij Kamervragen aan minister Yeşilgöz van Justitie.
Video niet beschikbaar
"Dit plan heeft zoveel impact op de sector, dat we gezegd hebben: willen we weer media-aandacht, dat het weer op tafel komt, dan is dit misschien enige manier." Aan het woord is Wim Bonestroo, boer op de Veluwe en vrijdagavond aanwezig bij minister Christianne van der Wal. Boze boeren trokken naar haar huis om te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Intimiderend, vond de minister. "We hebben bewust de keuze gemaakt om daar heen te gaan", zegt Bonestroo.
Opgetreden
Boeren staan niet boven de wet. Bij protestacties zoals die van afgelopen vrijdag moet dan ook de wet gelden die voor alle Nederlanders geldt. Dat is de strekking van Kamervragen waarmee D66-fractievoorzitter Jan Paternotte minister Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) morgen naar de Tweede Kamer wil halen
"Als gewone Nederlanders een weg blokkeren, dan wordt er opgereden door de politie. Ik wil morgen minister Yeşilgöz naar de Tweede Kamer halen om hier vragen over te stellen. Dat ook bij dit soort protestacties gewoon dezelfde wet geldt die voor alle Nederlanders geldt. Alle begrip voor de zorgen bij de boeren, maar dat betekent niet dat je je niet aan de wet hoeft te houden."
Grijs gebied
Het bezoek verliep volgens boer Bonestroo "netjes" en "in goede harmonie." Daarover verschillen de meningen natuurlijk, maar om als politie in te kunnen grijpen, moet er echt sprake zijn van bedreiging. Zo legt strafrechtadvocaat Paul Acda het uit. "Het zit echt in de details. Op het moment dat iemand iets gaat roepen, of ze staan er met een riek, dan verschuift het." Nu deden ze niets meer dan buiten op het erf van de minister staan, zegt hij. "Daardoor valt dit niet onder bedreiging."
Hij erkent dat het voor de politie moeilijk is om in te schatten. Dat zegt ook Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond. "Je moet monitoren: wat zie ik gebeuren in overleg met de bewoner van het pand. Dus je zit een beetje in een grijs gebied."
Heel zorgelijk
Hij benadrukt dat er "absoluut een dreigend karakter" uitging van het bezoek en daar maakt hij zich zorgen over. “We zien dat het aantal bedreigingen en intimidaties van publieke mensen enorm toeneemt. Het is een verdienmodel geworden. Dit soort acties heeft ertoe geleid dat we soms een maand met een cabine voor het huis van een minister moeten staan. Dit is echt wel heel zorgelijk.”
Hoe is het tij te keren? Strafrechtadvocaat Acda ziet binnen het strafrecht “bewegingen” om bijvoorbeeld het delen van iemands persoonlijke adres strafbaar te stellen. Het tij willen keren is ook precies de reden achter de Kamervragen van Paternotte. Hij noemt het "heel erg zorgelijk" wat de boeren hebben gedaan. "Dat ze zich zorgen maken, ik denk dat heel Nederland dat snapt en daarin meevoelt. Maar we zijn een democratie, de meerderheid kan een besluit nemen. Dan moet je niet je zin proberen te krijgen door middel van intimidatie, bedreiging en het klemrijden van mensen. Dat is wat er gebeurt dictaturen."
Geef jouw school op!
Ben jij leraar en lijkt dit je wat voor bij jou op school? Of misschien ben je schoolleider en deel je onze ambitie? Of vind jij dat dit op de school van jouw kinderen moeten worden geprobeerd? Geef ‘jouw’ basisschool dan nu op.