Achtergrond
HUMAN

Hoe passend is ons onderwijs, tien jaar na de invoering ervan?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe passend is ons onderwijs, tien jaar na de invoering ervan?

'Regulier waar het kan, speciaal waar het moet.' Onder dat motto werd tien jaar geleden de Wet passend onderwijs van kracht. Bedoeling? Meer plek voor zorgkinderen binnen het regulier onderwijs. Maar hoe inclusief ís ons onderwijs een decennium later? Coen Verbraak sprak er in De Publieke Tribune over met ervaringsdeskundigen en professionals.

Coen Verbraak sprak erover met onder meer oud-leerlingen Melchior (22) en Nils (22), die beiden een lange weg moesten afleggen naar passend onderwijs. Nils: "Die school heeft mijn leven gered."

Video niet beschikbaar

Exact tien jaar geleden werd de Wet passend onderwijs ingevoerd, die volgens toenmalig staatssecretaris Sander Dekker 'de Chinese muur' tussen regulier en speciaal onderwijs moest 'afbreken'. Toch leven er in de onderwijswereld een decennium later nog altijd zorgen over de kloof tussen verwachting en realiteit. Het aantal zorgleerlingen in het reguliere onderwijs is sinds de invoering van de wet niet gestegen, en ook docenten hebben niet meer hulp gekregen om zorgleerlingen te ondersteunen. Tegelijkertijd is het lerarentekort in het speciaal onderwijs volgens de laatste schattingen zelfs nog iets groter dan in het regulier onderwijs.

In De Publieke Tribune daarom aandacht voor het speciaal onderwijs, en voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften. Want met steeds minder leraren en steeds grotere klassen rijst de vraag: hoe goed werkt ons schoolsysteem voor kinderen en jongeren die juist iets extra's nodig hebben om tot bloei te komen? Hoe staat het ervoor met de muur tussen het regulier en het speciaal onderwijs? En hoe passend ís ons onderwijs eigenlijk?

#127 - Hoe Passend is ons Onderwijs? - De Publieke Tribune

Meer ervaringsverhalen?

De Publieke Tribune duikt iedere week in verhalen uit de haarvaten van de samenleving. Onder leiding van Coen Verbraak vertellen ervaringsdeskundingen over maatschappelijke onderwerpen die hen bezighouden of belemmeren in het dagelijks leven. Terugluisteren kan via je favoriete podcastapp, of via de website van HUMAN. Volg HUMAN ook via Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Ster advertentie
Ster advertentie