Achtergrond

In Noord-Korea is er sprake van een 'geestelijke genocide'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In Noord-Korea is er sprake van een 'geestelijke genocide'

[EO] Jarenlang zijn er pogingen gedaan, maar vandaag was het dan eindelijk zover: de leiders van Noord-Korea en Amerika hebben elkaar ontmoet. Presidenten Kim Jong-un en Donald Trump schudden elkaar vannacht officieel de hand tijdens hun historische ontmoeting in Singapore. Buitenlandcommentator Jan van Benthem vertelt in Dit is de Nacht wat deze ontmoeting kan betekenen voor een land als Noord-Korea.

"Het is een historische ontmoeting, omdat het eindelijk de mogelijkheid biedt om de situatie in Noord-Korea aan te pakken", vertelt Van Benthem. De buitenlandcommentator van het Nederlands Dagblad doelt hiermee op de heersende armoede in het land en het bestaan van moderne concentratiekampen.

Live: Trump ontmoet Kim Jong-Un deel 1

Live: Trump ontmoet Kim Jong-Un deel 2

Armoede en werkkampen

Volgens Van Benthem is de Noord-Koreaanse bevolking opgedeeld in verschillende niveaus. Zo heb je de trouwe elite die in Pyongyang wonen, maar hoe verder je bij de stad vandaan gaat hoe slechter de situatie lijkt te worden. "De gemiddelde Noord-Koreaan is een stuk kleiner dan de gemiddelde Zuid-Koreaan, dit komt puur door de armoede. Mensen gaan gewoon letterlijk dood van de honger."

Naast de armoede worden de mensenrechten in Noord-Korea ook constant geschonden. "Dat hebben de Verenigde Naties vastgesteld. Mensen lijden honger en worden in werkkampen opgesloten als ze het niet eens zijn met de regering. Dit weten we al jaren, maar helaas kunnen we er niks tegen doen", aldus Van Benthem.

Hersenspoeling

Daarnaast lijkt de bevolking ook slachtoffer te zijn van grootschalige hersenspoeling. De Noord-Koreaanse ideologie wordt volgens Van Benthem streng geïndoctrineerd. "Je moet je liefde voor het systeem laten horen. Doe je dit niet, dan kan het je de kop kosten." Volgens Van Benthem kan je daarom spreken van een ‘geestelijke genocide’.

Het Westen is al jaren op de hoogte van de gruwelijke omstandigheden waarin de Noord-Koreanen leven, maar toch lijkt ingrijpen geen optie. "Dit soort ontmoetingen zijn een stap in de goede richting. Maar als Trump nu begint over de werkkampen dan trekt Kim Jong-un zich per direct terug. Dan kan je een goede toekomstige relatie wel vergeten."

Niet onderschatten

De eerste ontmoeting tussen Trump en Kim Jong-un lijkt positief te zijn verlopen. Trump vertelde zelfs dat hij de ontmoeting als zeer geslaagd ziet en verzekerd is van een goede relatie tussen de landen. "Kim Jong-un is hiermee een stuk voorzichtiger. Je merkt dat hij wel open staat voor dit soort gesprekken, maar hij blijft wel benadrukken dat er nog veel opgelost moet worden voordat er daadwerkelijk van succes gesproken kan worden."

Tijdens de ontmoeting zien we hoe Trump een stuk minder dominant is, maar lijkt ook Kim Jong-un een sobere houding uit te stralen. Toch lijkt dit allemaal een façade. "Kim Jong-un lijkt sober door zijn zwarte gewaad, maar dat is niet het doel. Dit gewaad is namelijk hetzelfde als die van de Chinese leider Mao." Volgens Van Benthem wil Kim Jong-un hiermee uitstralen dat hij zichzelf als groot leider ziet en niet bang is. Hij waarschuwt dat we zijn intelligentie niet moeten onderschatten.

Trump ontmoet Kim Jong-Un deel 3

Trump ontmoet Kim Jong-Un deel 4

Ster advertentie
Ster advertentie