Een rookverbod op het perron? 'In de katholieke kerk mag het al eeuwen niet'
- Nieuws
- Een rookverbod op het perron? 'In de katholieke kerk mag het al eeuwen niet'
Het lijkt erop dat roken verboden wordt op het treinstation. Over 2 jaar moet roken op het perron helemaal verleden tijd zijn, zegt ProRail vandaag. Ondertussen is een pafje doen in de kerk al eeuwen verboden, maar niet vanwege de gezondheid.
Video niet beschikbaar
Hn 1590 mocht paus Urbanus VII zichzelf 13 dagen lang paus noemen. Nog geen twee weken na zijn verkiezing overleed hij aan malaria. Toch heeft hij één belangrijke nalatenschap. Onder zijn kerkelijke leiding werd tabak gebannen uit alle heilige ruimten, en dus werd roken tijdens de mis verboden.
Tabak hoort in de kerk niet thuis
Volgens Urbanus VII hoorde een genotsmiddel als tabak niet thuis in de kerk. Bovendien vermengde de aardse tabak zich met het heilige wierook. Zijn eerste maatregel was dan ook een pauselijk decreet waarin hij het gebruik van tabak verbood in de kerk op straffe van excommunicatie: de hoogste straf die de kerk kan opleggen.
Het decreet van Urbanus VII is nooit meer ingetrokken en daardoor gemeengoed geworden in de kerk. "In de 17de eeuw werd er ook op gehandhaafd", vertelt hoogleraar kerkgeschiedenis Paul van Geest. "Hierdoor werd het rookverbod tijdens de mis heel snel het nieuwe normaal."
'Je kunt nog altijd verbannen worden door een sigaret'
Hij vergelijkt de maatregel met het verbod op roken in het vliegtui. "Dat is tegenwoordig ook heel normaal, ondanks dat dit verbod nog helemaal niet zo lang geleden werd ingesteld."
Tegenwoordig wordt er niet meer op het kerkelijke rookverbod gehandhaafd, vertelt Van Geest. "Maar in theorie kan je dus voor eeuwig verbannen worden uit de kerk als je daar rookt. Als uitschrijven maar niet wil lukken, kan je dus ook nog een sigaretje opsteken in de kerk."
Het rookverbod is helemaal niet nieuw
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.