Wat maakt een held? 'Niet filmen, maar in het water springen'
- Nieuws
- Wat maakt een held? 'Niet filmen, maar in het water springen'
Wat maakt een persoon tot een held? Jaap Smit van het heldenfonds vindt dat iemand die bijzondere burgermoed laat zien. "Mensen die niet hun iPhone pakken en gaan filmen, maar die in het water springen, iemand voor een trein wegtrekken of iemand uit een brandend huis redden."
Vandaag is het Nationale Heldendag, waarop zeven helden in het zonnetje worden gezet met een speciale penning van Carnegie Heldenfonds. Maar kan iedereen zomaar een held zijn? Iedereen reageert anders in een dergelijke situatie en niet iedereen zal direct handelen, vertelt voorzitter Smit. "Je moet in een split second bedenken om hulp te bieden. Er is geen tijd om erover na te denken."
'Noem me geen held'
Thom Groenen maakte zo'n snelle beslissing en trok een vrouw die op het spoor viel, op tijd weg voor de trein. Daarvoor kreeg hij in maart een erepenning voor Menslievend Hulpbetoon. Zijn handelen wijt hij aan primair instinct. "Dat klap: er in één keer in. Instant."
Verslaggever Marcel Dekker ging met Groenen terug naar de spoorwegovergang waar hij de vrouw redde:
Anderen vertellen Groenen dat hij trots moet zijn, maar hij ervaart dat op een andere manier. "Ik voel me geen held, noem me dat alsjeblieft niet."
'Doe maar gewoon'
Voor Smit is het een typisch voorbeeld van de Nederlandse houding 'doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg'. Mensen zien iemand in nood en handelen. "Later zal hij zich pas gerealiseerd hebben wat hij heeft gedaan en dat het goed is afgelopen."
Juist deze daden van burgermoed moeten aandacht krijgen vindt Smit omdat we een samenleving hebben waarin individuen vaak niet naar elkaar omkijken. "Het is niet mijn idee dat we allemaal helden moeten worden, maar we moeten wel aandacht schenken aan deze mensen."
Nóg meer Spraakmakers?
Volg ons op Facebook, Twitter of deel je kennis en ervaring met de redactie via de Spraakmakers Community.