Achtergrond
BNNVARA

Tineke Ceelen: 'De extremisten van IS zijn doetjes vergeleken met de strijders van Boko Haram'

foto: Stichting Vluchtelingfoto: Stichting Vluchteling
  1. Nieuwschevron right
  2. Tineke Ceelen: 'De extremisten van IS zijn doetjes vergeleken met de strijders van Boko Haram'

Er is dit jaar veel gezegd en geschreven over de kinderen in kamp Moria. De vluchtelingen op het Griekse eiland hebben we veel gezien in het nieuws, maar in het jaar dat een recordaantal mensen op de vlucht zijn, worden er te veel vluchtelingen vergeten. Tineke Ceelen, directeur van Stichting vluchteling, vertelt bij De Nieuws BV over de 'vergeten' vluchtelingen.

Video niet beschikbaar

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR schatte eerder dit jaar dat bijna 80 miljoen mensen gedwongen op de vlucht zijn. Veel mensen verkeren al in een kwetsbare situatie en door COVID-19 groeien de zorgen over de bescherming van deze groep mensen.

Ceelen voorziet meer problemen: "We zien veel meer geweld tegen vrouwen en kinderen en een hele sterke stijging van kindhuwelijken. In Irak is in de maand augustus een stijging 6% naar 42% te zien." Deze huwelijken hebben vaak een economisch motief. Wanneer een kind uitgehuwelijkt is betekent dat in elk geval één mond minder om te voeden voor de ouders.

Quote

Het is door de pandemie veel moeilijker om hulp te bieden aan vluchtelingen

Tineke Ceelen

Te weinig aandacht voor Jezidi's

Vooral voor de Jezidi's is te weinig aandacht volgens Ceelen. De Jezidi's werden in 2014 slachtoffer van het conflict in Syrië toen ze in het Sinjar-gebergte overvallen werden door strijders van IS. "Mannen werden vaak vermoord en jonge meisjes en vrouwen werden jarenlang gevangengehouden, op openbare slavenmarkten verkocht en als seksslavinnen ingezet."

Ook was er weinig aandacht voor de 16-jarige Maha. Een Jezidi-meisje dat op haar tiende meegenomen en verkracht is door IS en waarvoor een crowdfunding gehouden moest worden om haar met haar moeder te herenigen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stichting Vluchteling is wereldwijd actief en daarom zien zij ook dat het voor hulpverleners moeilijker is om hulp te bieden door de pandemie, terwijl steeds meer mensen op de vlucht slaan. Bijvoorbeeld door gruweldaden van terreurbeweging Boko Haram die steeds meer voet aan de grond krijgt in onder andere Nigeria en Kameroen. Ceelen: "Iedereen is natuurlijk bang om ziek te worden. Hulpverleners dus ook en daarnaast worden er steeds meer grenzen gesloten, waardoor zij ook vast komen te zitten."

Tineke Ceelen over de 'vergeten' vluchtelingen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie