Achtergrond
BNNVARA

Mays deal opnieuw verworpen op Brexit-dag: 'Voor de rijke brexiteers is het allemaal een spel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mays deal opnieuw verworpen op Brexit-dag: 'Voor de rijke brexiteers is het allemaal een spel'

Vrijdag 29 maart. Een datum die met rode pen is omcirkeld in de agenda's van veel Britten, want vandaag zou het Verenigd Koninkrijk uit de EU stappen. Maar na 1009 dagen overleggen en ruziën lijkt er nog altijd geen oplossing.

Premier Theresa May had vandaag nog één kans voor haar Brexit-deal, die voor de derde keer in stemming wordt gebracht, maar daar stemde het Lagerhuis opnieuw tegen. Antropoloog en schrijver Joris Luyendijk praat erover in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Als de Brexit-deal van Theresa May vandaag wel door het Lagerhuis was gekomen hadden de Britten tot 22 mei om uit de EU te stappen, maar nu hebben ze maar tot 12 april. Maandag zal het parlement opnieuw proberen om eensgezind te worden over een alternatieve oplossing voor de Brexit. EU-onderhandelaar Michel Barnier liet gisteren weten dat een no deal-Brexit volgens hem op dit moment de meest waarschijnlijke uitkomst is.

Quote

Het meest chaotische scenario hangt nog in de lucht

Joris Luyendijk

Luyendijk: "De Britten hebben nog steeds niet gekozen of ze een harde of zachte Brexit willen en daarom is een no-deal ook nog steeds mogelijk en dat is het meest chaotische scenario. De echte no-deal-Brexiteers zijn allemaal miljonair en een deel heeft allemaal slimme posities ingenomen op de financiële markt, dus ze gaan er nog aan verdienen ook. Zij riskeren economisch lijden van arme mensen - die vaak voor de Brexit hebben gestemd - voor eigen gewin. Ze gaan zelf nooit de pijn voelen".

Quote

Dit hadden ze in 2016 al moeten regelen

Joris Luyendijk

De Engelse tabloid Daily Star opende vandaag met: 'SHUT IT' en dat is tekenend voor de houding die veel Britten hebben als het gaat om de Brexit. 'Regel het nou maar, dan zijn we ervan af', maar de Brexit zelf is pas het begin van de chaos. Luyendijk: "Het geeft ook aan hoe weinig de publieke opinie leert over de EU. Ze begrepen niet waar ze lid van waren en begrepen ook niet waarvoor ze voor stemde toen ze eruit gingen. En in die 2,5 jaar lees je zelfs dat veel journalisten voorbijgaan aan de onzin die veel Brexiteers vertellen. Het is echt schokkend".

Voor Europa is straks ook nog onbekend met wie ze te maken hebben in de afwikkeling van de Brexit. Theresa May heeft namelijk beloofd dat ze opstapt als haar deal erdoor komt en Boris Johnson heeft al gezegd dat hij zich niet wil houden aan afspraken die worden gemaakt met de EU.

Falende politiek systeem

Volgens Luyendijk is een groot onderdeel van het probleem het politieke systeem in Groot-Brittannië. "In Nederland kan je heel makkelijk in de tweede kamer komen. In Engeland is dat vrijwel onmogelijk. Daarom zit je altijd met die twee grote partijen. De politieke partij UKIP kreeg bijvoorbeeld bij de laatste parlementsverkiezingen 3,9 miljoen stemmen en dat leverde ze in dit Britse politieke systeem maar één zetel op in het lagerhuis met 650 zetels. Dit systeem is gebouwd om de zittende partijen aan de macht te houden."

Britten nog altijd verdeeld op Brexit-dag: 'Dit is pas het begin'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie