Achtergrond

Minder medailles dan Londen

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Minder medailles dan Londen

Ondanks de positieve voorspellingen van sommige sportbureaus denken de meeste mensen dat de Nederlandse olympische ploeg dit jaar minder medailles gaat halen dan vier jaar geleden in Londen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 19.560 personen.

In Londen haalden de Nederlandse sporters in totaal 20 medailles, waaronder 6 gouden plakken. De helft (49%) denkt dat Nederland dat in Rio niet gaat overtreffen. Een kwart (26%) rekent wel op meer eremetaal, nog eens een kwart (24%) weet het niet.

Goud bij atletiek

Meer dan de helft (59%) verwacht dat Nederland minimaal één gouden medaille haalt bij atletiek. Ook in de zwemsport (49%) en bij hockey en wielrennen (beide 26%) wordt de Nederlandse sporters een grote kans op een gouden plak toegedicht.

Schippers favoriet

Niet geheel onverwacht is Dafne Schippers voor de meerderheid de favoriete Nederlandse olympische sporter. Ze wordt gevolgd door Epke Zonderland en Tom Dumoulin.
Nog een eervolle vermelding voor turner Epke Zonderland: zijn gouden plak op de Spelen van 2012 is de meest memorabele Nederlandse olympische overwinning ooit. Hij verslaat daarmee de gewonnen finale van de volleybalheren in 1996, en de winst van judoka Anton Geesink in 1964 in Tokio.

Extra miljoenen voor sport

In juni maakte minister Schippers bekend dat de komende jaren miljoenen euro's extra in de sport worden geïnvesteerd. Tweederde (67%) vindt dat een goede zaak. Twee weken zei de minister ook dat zij de Olympische Spelen naar Nederland wil halen. Daar zijn zes op de tien (60%) het niet mee eens, vooral vanwege de kosten.

Over het onderzoek

Aan het onderzoek (pdf) deden 19.560 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats van 17 tot en met 26 juli 2016. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen.

Op de meeste onderzoeken respondeert 50 tot 70 procent van de panelleden. De software is van Vision Critical.

Ster advertentie
Ster advertentie