Achtergrond
WNL

Lisette’s dochter overleed door speedbootbestuurder, nu wil ze meer controle

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lisette’s dochter overleed door speedbootbestuurder, nu wil ze meer controle

Lisette verloor vier jaar geleden haar dochter Mirthe (15) bij een speedbootongeluk, veroorzaakt door een 33-jarige man die veel te hard voer én ook nog eens had gedronken. Ze wil graag dat er meer gecontroleerd en gehandhaafd wordt op alcoholgebruik, want als de bestuurder van de speedboot niet had gedronken, was het misschien heel anders gelopen.

De bestuurder van de speedboot zette een aantal mensen af aan de kust, waarna hij zelf weer wegvoer. Daar ging het mis. Hij nam het rubberen bootje waarop Mirthe samen met haar stiefbroer zat half mee. "Ik heb eigenlijk voor mijn ogen zien gebeuren. De speedboot heeft de voorkant van het bootje in een bocht meegenomen", vertelt Mirthe's moeder Lisette.

Ze zag dat haar stiefzoon Jarno uit de boot sprong, maar haar dochter Mirthe zag ze niet. "Ik was er als eerste bij", vertelt ze. Haar dochter werd een half uur gereanimeerd, maar dat mocht niet baten. "Ze is meteen overleden op de zee. Ze heeft de voorkant van de boot waarschijnlijk tegen haar hoofd gekregen en dat heeft zodanig hersenletsel veroorzaakt dat het meteen voorbij was."

'Niet te bevatten'

Voor Lisette is het nog steeds onbegrijpelijk. "Je kunt het gewoon niet geloven dat zoiets gebeurt, dat blijft gewoon", vertelt ze. "Het is niet te bevatten dat zoiets kan gebeuren. Dat het meteen afgelopen is voor een 15-jarige puber. Dat kun je nooit begrijpen. Dat is niet te verteren."

René Bultstra van de waterpolitie in Amsterdam vindt dat er niet voldoende bewustzijn is bij mensen over hoe gevaarlijk het kan zijn om je op het water te begeven. "Dit zie je ook op de weg. De meeste veroorzakers van dit soort ongelukken met dit soort gevolgen zijn zich helemaal niet bewust van wat ze aan het doen zijn. Die hebben ook geen intentie om dat te doen."

Hij stelt dat mensen geen idee hebben van snelheid, niet weten hoe ze de boot moeten besturen en daarbij ook nog alcohol kunnen gebruiken.

Alcohol

Doordat de bootbestuurder alcohol had gedronken voelt het voor Lisette alsof het ongeluk voorkomen had kunnen worden. "Je hebt gewoon zo'n grote verantwoordelijkheid als bestuurder van een speedboot. Vooral als je op een heel drukke zee bent, op een hele warme dag, aan de kust waar het gewoon ontzettend druk was."

Ze vervolgt: "Hij heeft gewoon een leuke, stoere actie willen doen en als je daarbij veel te hard vaart en gewoon niet voor je kijkt én ook nog alcohol op hebt, daar kan ik niet doorheen prikken en dat op een bepaalde manier vergeven, want dat kun je totaal niet. Dat maakt dat je nog steeds heel erg boos blijft, omdat het zo zinloos was."

Lisette stelt dat dit niet had hoeven gebeuren als hij niet had gedronken. "Ik ben ervan overtuigd dat hij dan niet zo'n domme actie had gedaan." Ze wil dat er meer gecontroleerd en gehandhaafd wordt. "Het mooiste zou zijn dat de bestuurders van motorvoertuigen meer worden gecontroleerd op het feit of alcohol gebruikt wordt ja, of nee. Ik denk dat het daarmee begint."

Lacherig over alcohol op het water

De waterpolitie in Amsterdam houdt volgens René Bultstra veel mensen aan die gedronken hebben. Hij vindt dat er heel lacherig wordt gedaan door sommige schippers over het nuttigen van alcohol. "Je ziet mensen openlijk, ook als wij in de buurt zijn, aan een roseetje zitten." Bultstra vertelt dat er binnen zijn team de stijlregel wordt gehanteerd dat wanneer een boot wordt gecontroleerd, er gelijk geblazen mag worden door de bestuurder.

Carlo Lautenslager - documentexpert en teamleider van het landelijk vaartuigenteam van de politie - vertelt dat er zeker tijdens het lekkere weer ontzettend veel boten op het water zijn. "Alles wat kan varen vaart." Hij stelt dat je in verhouding ten opzichte van het aantal watersporters in de minderheid bent, maar "je doet gewoon je best. Het feit dat ze je zien daar, geeft al vaak een aanleiding om toch wat rustiger vaargedrag te tonen. Dat is natuurlijk wel waar je op uit bent," sluit hij af.

#31 - Het Misdaadbureau: ‘Ze werd overvaren door een speedboot, ik zag het gebeuren’ (S02) - Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie