Achtergrond
KRO-NCRV

Kim Putters: 'Als je niet vanuit mensen denkt, dan kun je geen goed beleid maken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kim Putters: 'Als je niet vanuit mensen denkt, dan kun je geen goed beleid maken'

Een inlevende overheid, daarvoor pleit Kim Putters, nog vrijdag nog één dag directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Bij Spraakmakers vestigde hij zijn hoop op een nieuwe generatie ambtenaren. "Als de overheid er echt werk van maakt, dan kan het."

Video niet beschikbaar

"We zien dat heel veel beleid van de overheid vastloopt in de praktijk", zegt Putters. Hij geeft wat voorbeelden: de regels in de gezondheidszorg zijn zo ingewikkeld geworden dat mensen in de meest kwetsbare situaties er niet meer uitkomen."

Ook ondernemers lopen tegen allerlei regels aan waardoor ze moeilijk de slag naar duurzaamheid kunnen maken. Dat komt volgens hem omdat de overheid niet 'inlevend' genoeg is. "Als je niet vanuit mensen denkt, dan kun je eigenlijk niet goed beleid maken."

Papieren werkelijkheid

Een kentering is zeker mogelijk, denkt de SCP-directeur. "Het helpt dat er een nieuwe generatie aankomt van jonge mensen die ook ideeën over de samenleving heeft en echt bezig is om maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Maar wat ook belangrijk is: we zullen de rapporten van de ombudsman, of die van het SCP serieuzer moeten nemen. Als je daar echt werk van maakt met elkaar, dan kan het echt!"

Het grote verschil tussen de papieren en echte werkelijkheid, daar lijkt dit probleem op terug te voeren. Putters wilde die kloof dichten, legt hij uit. "We prijken altijd bovenaan de lijstjes van economie, koopkracht en gelukkigste inwoners. Maar achter die gemiddelde cijfers gaan grote verschillen schuil. Er zijn mensen die veel minder makkelijk op arbeidsmarkt meekomen, die een stapeling van gezondheidsproblemen hebben. Ik denk dat wij er de afgelopen tien jaar in geslaagd zijn die feiten veel meer op tafel te leggen in Den Haag."

Tandje bij

Het is wel iets van de lange adem, realiseert hij zich. "Ik kreeg afgelopen week vaak de vraag: 'hadden ze er niet veel eerder wat aan moeten doen, luisteren ze in Den Haag wel naar je?' Met dit soort vraagstukken is het vaak zo: mensen moeten zich er bewust van worden. Dus het is ook de kracht van herhaling van de boodschap. En ik zie ook dat kabinetten er daadwerkelijk iets mee proberen te doen. Maar ik blijf altijd kritisch: er moet een tandje bij."

Vertrouwen in de overheid is volgens hem een groeiend probleem: mensen zijn echt afgehaakt, doen niet meer mee. Hoe bereik je de groep die echt helemaal is uitgetuned van politiek en maatschappij? "Wat ik steeds zeg: de kern is dat de overheid betrouwbaar is. De meeste mensen in ons land willen graag de overheid kunnen vertrouwen. Maar daar moet wel voor gepresteerd worden. Dat betekent dat voorzieningen als zorg en onderwijs op orde moeten zijn. Dus je moet wel leveren, dan bepalen mensen zelf wel of je ze wellen vertrouwen."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie