NAM wil onafhankelijke afhandeling van aardbevingsschade
- Nieuws
- NAM wil onafhankelijke afhandeling van aardbevingsschade
[KRO-NCRV] De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil dat aardbevingsschade als gevolg van gaswinning in Groningen op een onafhankelijke manier wordt afgehandeld. NAM-directeur Gerald Schotman pleit voor een dialoog daarover met gedupeerden en andere belanghebbenden. "Onafhankelijkheid is de basis voor het bouwen van vertrouwen," zei hij in De Ochtend op NPO Radio 1.
De afhandeling van de aardbevingsschade verloopt tot nu toe stroef. Gedupeerden klagen dat de NAM als veroorzaker van de schade een te grote vinger in de pap heeft over de afhandeling ervan. Door afstand te nemen is er meer ruimte voor onafhankelijkheid, denkt Schotman, die er op wees dat het afgelopen jaar de afhandeling van de schade is overgedragen aan het Centrum Veilig Wonen.
Als voorbeeld noemt Schotman de vaststelling van kwaliteitseisen bij het bepalen van de schade. "Ik denk dat je niet de situatie moet hebben dat de NAM dat doet, zoals in het verleden. We moeten een universiteit of andere experts onafhankelijk dat soort kwaliteitseisen laten vaststellen."
Geen blanco cheque
Toch weigert de NAM-directeur een blanco cheque beschikbaar te stellen. "We hebben aansprakelijkheid voor schade, die aansprakelijkheid zullen we helemaal nakomen. Maar dat betekent dat we wel een beeld moeten hebben over waar ons geld naar toe gaat. Als je een blanco cheque schrijft, ongeacht of het aardbevingsschade is of niet, dan gaat het niet goed komen."
Publiek schadefonds
Ook een publiek schadefonds vindt Schotman geen goed idee. Hij waarschuwt ervoor middel en doel door elkaar te halen. "Een middel is een pot met geld, maar als je nog steeds schades hebt die niet bij aardbevingen horen dan heb je die dilemma’s nog steeds. Ik denk dat je moet nadenken over waar je naar toe wilt en dat is dat de Groningers zoveel mogelijk ontzorgd worden. Je wilt toe naar het vertrouwen. Dat komt met onafhankelijkheid en daar zetten wij op in."
Bekijk hier het gesprek met Gerald Schotman