Statushouders moeten acht maanden wachten op gezinshereniging
- Nieuws
- Statushouders moeten acht maanden wachten op gezinshereniging
[KRO-NCRV] Asielzoekers die een aanvraag doen voor gezinshereniging moeten zo’n acht maanden wachten op een beslissing. Dat zegt Rob van Lint, directeur van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) op NPO Radio 1. De lange wachttijden worden volgens Van Lint veroorzaakt door een expliciete stijging van deze aanvragen.
"Vluchtelingen die een asielvergunning krijgen, hebben het recht om hun directe gezin over te laten komen", legt Van Lint uit. Het aantal aanvragen voor deze gezinshereniging is nog nooit zo hoog geweest. In 2014 had de IND te maken met ruim 5000 aanvragen voor een gezinshereniging, in 2015 ging het al richting de 14.000 aanvragen. "Op dit moment liggen er zo’n 29.000 aanvragen voor gezinshereniging die nog behandeld moeten worden", zegt Van Lint. "En het jaar is nog niet op zijn einde."
Het aantal nieuwe asielaanvragen daalt wel. Vorig jaar zijn er 60.000 asielaanvragen gedaan, tot nu toe zijn er in 2016 zo’n 20.000 aanvragen gedaan. Het IND heeft het dan ook vooral zwaar met het verwerken van de aanvragen voor gezinshereniging.
'De aantallen zijn te groot'
"Het is heel vervelend", zegt Van Lint. "We hebben heel veel extra maatregelen genomen: er zijn extra mensen aangenomen, extra mensen opgeleid, er zijn mensen geplaatst op extra locaties. Maar de aantallen zijn gewoon zo groot dat de wachttijd is opgelopen. Als alles blijft zoals het nu is, moeten de wachttijden in de loop van volgend jaar weer normaal worden."
Rob van Lint was in Breda aanwezig bij de presentatie van het boekje 'Ik ben Miran', waar hij mede-initiatiefnemer van is. Schrijfster Annemarieke Samson ging bij kinderen in asielzoekerscentra langs om hun verhalen en belevenissen op te schrijven. Van Lint: "Ik vind het vooral mooi dat dit boekje gemaakt is omdat het verhalen van kinderen zijn. En dat het daarmee voor kinderen die niet in een azc zitten, een goed inzicht geeft in wat die kinderen meemaken."
Kijk hier het gesprek met Rob van Lint