Achtergrond
AVROTROS

Flinke stijging aantal meldingen ongewenst gedrag/intimidatie op universiteiten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Flinke stijging aantal meldingen ongewenst gedrag/intimidatie op universiteiten

Het aantal meldingen van seksuele intimidatie op universiteiten is in twee jaar tijd bijna verdubbeld. Dat blijkt uit de meest recente cijfers die EenVandaag heeft opgevraagd. De meldingen variëren van seksueel getinte opmerkingen tot aanranding. Zo'n 60 procent van de meldingen worden gedaan door studenten, de rest door medewerkers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 2018 werden zeker 101 meldingen gedaan bij de vertrouwenspersoon. Dat zijn er een stuk meer dan in 2016 (52) en 2017 (72). De Universiteit van Amsterdam is 'koploper' met 22 meldingen.

'Meer geld nodig'

Alex Tess Rutten van de Landelijke Studenten Vakbond zegt geschokt te zijn door de cijfers: "Het is schandalig dat we niet in staat zijn een veilige leer- en werkomgeving in het onderwijs te beiden. Deze cijfers onderstrepen opnieuw het belang om meer geld te besteden aan sociale veiligheid in het hoger onderwijs."

#MeToo

Volgens Lidewij Poorthuis van het Landelijke Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH) speelt de aandacht na #MeToo een belangrijke rol in het toegenomen aantal meldingen: "Het probleem wordt meer erkend. Het is enerzijds wrang dat het aantal meldingen toeneemt. Maar het is ook een goed teken dat mensen meer de vrijheid voelen om seksuele intimidatie aan te kaarten."

Meldingen agressie, pesten en discriminatie stijgen ook

Ook de meldingen van agressie, pesten, intimidatie en discriminatie de afgelopen jaren hard. In 2017 werden 537 meldingen van dit soort ongewenst gedrag gedaan. In 2018 is dit met 30% toegenomen tot 706.

De vraag is wat er met die meldingen gebeurd. Weinig, blijkt uit onderzoek van het Landelijk Netwerk van Vrouwelijk Hoogleraren: "Veel vrouwen die een melding maken bij de vertrouwenspersoon krijgen te horen: 'Laat het los. Het is jouw woord tegen de zijne.' Vervolgens gebeurt er niets", zegt Poorthuis.

Volgens Bart Pierik van de Vereniging van Universiteiten doen de universiteiten er juist alles aan om sociale onveiligheid te bestrijden: "Er worden workshops, trainingen en debatten georganiseerd. Er wordt aan voorlichting gedaan. Dit alles met als doel om de problematiek bespreekbaar te maken en aan te pakken."

Ombudspersoon de oplossing?

Intussen loopt op vijf universiteiten een pilot met een ombudspersoon. Die zou meer mogelijkheden moeten hebben om onderzoek te doen naar meldingen dan een vertrouwenspersoon. Minister van Engelshoven liet gisteren in de Tweede Kamer weten een ombudsfunctie op de universiteit niet wettelijk te willen verplichten.

Ster advertentie
Ster advertentie