Achtergrond
AVROTROS

Wat kunnen wij leren van mieren?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kunnen wij leren van mieren?

De koninginnen zijn de eicellen, mannelijke mieren de zaadcellen en alle werksters, met al hun specifieke functies, zijn vergelijkbaar met de cellen van het menselijk lichaam. Samen vormen alle mieren één organisme, met het ultieme doel: het overleven van dat organisme. Dit maakt mierennesten een buitengewoon interessant studie-object. Ze doen aan zelfopoffering, oorlogsvoering en wondverzorging met als centraal doel: de overleving van de kolonie. Wat kunnen mensen leren van de manier waarop mieren alles organiseren?

Video niet beschikbaar

Kolonie staat op één

Mieren zijn volgens hoogleraar entomologie Marcel Dicke ontzettend sociaal en doen bovendien alles om de kolonie in leven te houden. "De overleving staat centraal en daarom moeten we de kolonie als een soort organisme zien." Dicke legt uit dat mieren soms zelf weg gaan als ze ten dode zijn opgeschreven, om te voorkomen dat anderen mieren geïnfecteerd worden. Ze hebben een sterke discipline maar zijn boven alles onderworpen aan de wet van de kolonie: "Een mier die niet meer bij kan dragen en een gevaar wordt, wordt verwijderd uit het nest."

Amputaties

Uit nieuw onderzoek uit de Verenigde Staten blijkt dat mieren elkaars pootjes amputeren bij een verwonding. De overlevingskans van de gewonde mier neemt daardoor toe van minder dan 40 tot boven de 90 procent. Dicke legt uit hoe de mieren dit doen: "Als de wond aan het uiteinde van de pootjes zit is het voldoende om de wond schoon te likken. Hoger? Dan is amputatie nodig en dan beginnen ze met likken om de bloedstroom te stoppen en dan amputeren ze. En dat verhoogt de kans op overleving van de individuen. Een pootje minder is geen ramp, op vijf kunnen ze doorlopen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie