'Het belang van het kind moet voorop staan'
- Nieuws
- 'Het belang van het kind moet voorop staan'
Rechtszaken van loverboys moeten in de toekomst niet meer openbaar zijn. Voor de minderjarige slachtoffers is een zitting in het openbaar niet alleen pijnlijk, vaak durven ze ook hun verhaal niet te doen als ze weten dat iedereen mee kan luisteren. In De Nieuws BV reageren Gideon van Aartsen van Watch Nederland en ex-loverboyslachtoffer Eva. Zij vinden dat het anders moet.
Video niet beschikbaar
Minderjarige
"Ik was laatst bij de politie in het zuiden van het land. Daar vertelden ze mij dat er in een abortuskliniek, in korte tijd, minderjarige meisjes zeven, acht keer geaborteerd waren. De politie was met die meisjes in gesprek, maar ze wilden niet meewerken. Ze zeiden 'ja dan moeten wij straks in de rechtszaal tegenover iedereen vertellen dat wij de hoer hebben gespeeld. Dat gaan wij niet doen, wij werken niet mee met de politie'." Van Aartsen leidt de observatie- en actie-unit van Watch Nederland. Hij spoort loverboys op en probeert hun handelen te dwarsbomen. En ook al zijn niet alle zittingen openbaar, Van Aartsen pleit voor een gemeenschappelijk beleid.
"Maak er gewoon de regel van dat zodra het gaat om minderjarige slachtoffers het altijd achter gesloten deuren gebeurt. We hebben in Nederland het verdrag voor de rechten van het kind ondertekend. Artikel 3 van dat verdrag zegt dat het belang van het kind altijd voorop staat. Als we dan een rechtszitting met een minderjarige hebben, dan moet het belang van de minderjarige voorop staan. Dus achter gesloten deuren."
Negatieve verhalen
Eva, die om veiligheidsredenen niet in beeld wil en ook niet met haar echte naam naar buiten treedt, werd vijf jaar geleden slachtoffer van een loverboy. In tegenstelling tot de meiden die zij nu bijstaat en steunt, heeft Eva geen aangifte gedaan waardoor haar zaak niet voor de rechter is gekomen. De dader loopt dus nog altijd ongestraft rond. De reden waarom Eva geen aangifte wilde doen, en nog steeds niet wil, heeft vooral te maken met de manier waarop er met de slachtoffers wordt omgegaan.
Als we een rechtszitting met een minderjarige hebben, dan moet het belang van de minderjarige voorop staan. Dus achter gesloten deuren
Eva hoorde te veel negatieve verhalen: het onbegrip waarop de meiden stuitten als ze pas later beslisten aangifte te doen, of "dat ze je als dader willen verhoren, want een dader in Nederland heeft meer rechten dan een slachtoffer." Ondanks de bewondering voor de meiden die wel de stap namen tot aangifte, kijkt Eva met onbegrip naar het verloop van de rechtsgang. "Als ik kijk naar zo'n openbare zitting, ja dan vind ik dat gewoon erg voor deze meiden. Het is knap dat ze eruit stappen, en goed dat ze de weg bewandelen om zo'n jongen of man vast te krijgen, maar uiteindelijk is er al genoeg over hun privacy en gevoelens heengelopen. Als er dan uiteindelijk een openbare zitting wordt gehouden, dan doe je eigenlijk hetzelfde opnieuw."