Napalmmeisje heeft haar kwelgeesten vergeven
- Nieuws
- Napalmmeisje heeft haar kwelgeesten vergeven
Dagelijks worden we geconfronteerd met nieuwsfoto’s die een conflict of probleem illustreren. Een enkele keer brandt zo’n beeld zich vast op het collectieve netvlies. Een van die foto's is van het Vietnamese meisje Kim Phuc. Hoewel ze nog dagelijks lijdt aan de brandwonden die ze opliep bij de napalm aanval, heeft ze haar kwelgeesten vergeven, merkte Renze Klamer toen hij haar ontmoette.
De 9-jarige Phan Thi Kim Phuc werd in 1972 vastgelegd door fotograaf Nick Ut. We zien haar op het moment dat zij naakt en zwaar verbrand wegrent uit haar dorp dat minuten daarvoor is gebombardeerd met napalm. In het boek Het Napalmmeisje beschrijft zij hoe haar leven vanaf dit moment verder ging. Ze vertelt hierover aan Renze Klamer in Langs de Lijn En Omstreken.
Hoe is het met napalm slachtoffer Kim Phuc? (1)
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De foto van Kim Phuc is iconisch, vertelt fotograaf Robert Goddyn.
Een blik op iconische foto's
De foto van het napalmmeisje is er een uit een select rijtje van foto's die de wereld schokten.
Tank Man, Beijing 1989
Tank Man - Jeff Widener
Een dag na het bloedbad op het Tiananmenplein in Beijing kijkt fotograaf Jeff Widener uit het raam van zijn hotel. Daar ziet hij het verbazingwekkende tafereel van één man met twee boodschappentassen die in zijn eentje een complete colonne tanks tegenhoudt. De foto groeide uit tot een symbool van verzet tegen een machtige en gewapende overheid. De identiteit van de demonstrant is nog altijd onbekend.
Alan Kurdi, Bootvluchteling uit Syrië 2015
Alan Kurdi - Nilüfer Demir
De opblaasbare boot die zijn passagiers naar Europa moet brengen, kapseist een paar kilometer voor de plaats van bestemming. De 3-jarige Alan Kurdi verdrinkt en wordt teruggevonden op de vloedlijn van een strand in Turkije. De foto die fotografe Nilüfer Demir van hem maakt, raakt miljoenen mensen en zet politici onder druk om iets te doen aan de vluchtelingencrisis.
De atoombom op Nagasaki, 1945
Fat Man - Charles Levy
Op 9 augustus 1945 gooiden de Amerikanen hun atoombom ‘Fat Man’ op de Japanse stad Nagasaki. De explosie doodde 80.000 mensen en de paddenstoelenwolk werd gefotografeerd door Charles Levy, een luitenant die aan boord was van de B-29 die die aanval uitvoerde. De foto’s van de totale vernietiging op de grond werden achtergehouden door de censuur, maar het beeld van de paddenstoelwolk vond gretig aftrek bij het grote publiek en zorgde steun om het atoomprogramma verder uit te bouwen.
Joodse jongen, Getto van Warschau, 1943
Treblinka
Met zijn handen omhoog en een angstige blik in zijn ogen is deze Joodse jongen uit de getto van Warschau een van de bekendste gezichten van de Holocaust. De foto is gemaakt in 1943 op het moment dat de Joden uit het ommuurde stuk stad worden gedeporteerd naar vernietigingskamp Treblinka. De foto’s van de Holocaust dienden tijdens de Nürnberg processen als bewijs tegen de verantwoordelijken en zijn tot op de dag vandaag een waarschuwing van de geschiedenis aan ons.
Gevangene in Abu Ghraib, Bagdad, 2003
Abu Ghraib
Saddam Hoessein was een wrede dictator en het was dan ook de verwachting dat de Amerikanen het helemaal anders aan zouden pakken toen zij in 2003 Irak bezetten. Aan die verwachting kwam abrupt een einde toen er foto’s opdoken uit de beruchte Abu Ghraib gevangenis in Bagdad. Het personeel maakte duizenden foto’s van naakte, vernederde en gemartelde gedetineerden en deelde die vervolgens met elkaar. Het nieuws van de slechte situatie in deze hororgevangenis zorgde voor een groot schandaal en zette de internationale samenwerking onder druk.