Europa had óók een diepgravend conflict (en hoe dat opgelost werd met samenwerking)
- Nieuws
- Europa had óók een diepgravend conflict (en hoe dat opgelost werd met samenwerking)
Het is onrustig in de wereld en ook binnen Europa en aan de grenzen in Israël. Met deze actuele ontwikkelingen beseft hoogleraar Theresa Kuhn zich maar al te goed dat Europa niet zo lang geleden óók een eeuwenoud conflict had. Na twee verwoestende wereldoorlogen werd een oplossing gevonden in de vorm van Europese samenwerking. "De EU is een middel om oorlog te voorkomen", zegt ze bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Conflict en wereldoorlog
Vrijdag spreekt hoogleraar Europese geschiedenis en politiek, Theresa Kuhn, haar oratie uit over de Europese identiteit. De situatie in Israël maakte dat ze haar lezing op het laatste moment nog heeft aangepast. "Natuurlijk kun je kritisch zijn op Europa en dat het niet zo goed loopt als iedereen zou willen", zegt de hoogleraar. Maar ze beseft zich ook dat er tot zeventig jaar geleden ook een slepend conflict was tussen Duitsland en Frankrijk. "Het is bijzonder en positief dat daar een oplossing voor gevonden werd."
Ondanks de diepe verdeeldheid na de Tweede Wereldoorlog gingen Europese landen om de tafel. "Ze gingen écht met elkaar samenwerken en oplossingen vinden", zegt Kuhn. "Ondanks de onenigheid."
Vrede
Waar voorheen het argument van vrede door Europese samenwerking abstract was voor mensen, merkt Kuhn dat dit argument met de oorlog in Oekraïne en Israël, meer wordt gevoeld. "Mensen zien dat er ook een andere optie is om conflict op te lossen en hoe bijzonder het is dat we al zo lang op (een deel van) het continent, in vrede leven.
Volgens econoom Matthijs Bouwman heerst in Nederland misverstand dat Europa een economisch project is. "Economie is een middel voor die vrede", zegt hij. Kuhn is geboren in Oostenrijk. Daar worden door de ligging en nabijheid van Rusland de politieke argumenten om in de Unie te zitten sterker gevoeld.
Europese identiteit
Waar de Europese Unie sinds zijn ontstaan in 1993 alleen maar sterker is geworden, zijn niet meer mensen zich Europeaan gaan voelen. Iets meer dan de helft van de mensen in Europa zegt zich naast de nationale identiteit ook Europeaan te voelen.
"Persoonlijk denk ik dat het beter is als de Europese identiteit een secundaire identiteit blijft", zegt Kuhn. Als mensen zich exclusief Europeaan voelen, schuilt daarin het gevaar dat we anderen juist weer buiten sluiten.
Er zijn nog steeds veel mensen die zich helemaal geen Europeaan voelen, maar dat tij is volgens Kuhn aan het keren door de veranderende verhoudingen in de wereld. Een sterkere Unie is volgens haar niet slecht, maar moet samenwerking buiten Europa niet uitsluiten. "Je moet blijven opletten hoe je omgaat met andere landen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!