Achtergrond
MAX

‘Consent bij seks is noodzakelijk, maar niet zaligmakend’

foto: Google
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Consent bij seks is noodzakelijk, maar niet zaligmakend’

De Europese Commissie sleutelt aan een richtlijn die alle vrouwen in de EU op dezelfde manier beschermt tegen seksueel geweld. Leidend daarbij is het begrip ‘consent’ ofwel ‘toestemming’. Het consent-principe is niets minder dan een revolutie, maar is het ook dé oplossing voor het probleem van seksueel geweld? Lotte Houwink ten Cate promoveerde op de tweede feministische golf en de strijd tegen seksueel geweld sinds de jaren zeventig. Ze plaatst belangrijke kanttekeningen.

Lotte Houwink ten Cate

Vroeger werd verkrachting voornamelijk geassocieerd met geweld. Tegenwoordig wordt alles wat niet expliciet is goedgekeurd als seksueel geweld beschouwd. "Verkrachting komt veel vaker voor onder mensen die elkaar kennen. We zijn daardoor anders gaan kijken naar het principe van dwang," vertelt Ten Cate. Daarin kunnen namelijk allerlei factoren meespelen die ogenschijnlijk niets gewelddadigs in zich hebben. "Of hoe makkelijk het is om ‘nee’ tegen iemand te zeggen: levert dat bijvoorbeeld gedoe, woede of ruzies op. Dwang die daaruit voortkomt is minder makkelijk aan te tonen, daarom is deze kanteling naar uitdrukkelijk consent geven belangrijk."

Fijne en gelijkwaardige seks

Toch is consent niet de ultieme oplossing. Het hebben van fijne en gelijkwaardige seks is afhankelijk van meer verschillende aspecten. "Afwezigheid van dwang is het absolute minimum. Maar ook het niet ervaren van schaamte en het kunnen veranderen van mening zijn van belang," vertelt Ten Cate. Het is echter moeilijk om precies te definiëren wat fijne en gelijkwaardige seks nu inhoudt. "Ik denk persoonlijk dat goede seks lijkt op een goed gesprek. Je weet van tevoren niet precies wat er zal gebeuren en alles kan anders uitpakken. In het beste geval leidt dit tot iets geheel nieuws."

Ster advertentie
Ster advertentie