Achtergrond
PowNed

Nederland neemt internationaal initiatief om hongersnood door klimaatverandering te voorkomen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland neemt internationaal initiatief om hongersnood door klimaatverandering te voorkomen

Er is nog altijd sprake van een temperatuurstijging op aarde. Een gemiddelde temperatuur van boven de 29 graden geldt als gevaarlijk hoog, want zulke hitte lijdt tot hogere sterfte, een lagere landbouwopbrengst, verminderde productiviteit en meer conflict. Queeny Rajkowski, Tweede Kamerlid voor de VVD, Kelli van der Waals, schrijver over ons leven in het digitale tijdperk, professor, doctor, ingenieur Petra Hellegers, hoogleraar economie van water en klimaatverandering aan de Wageningen Universiteit en Petra de Koning, parlementair verslaggever bespreken in Goed Ingelichte Kring wie hiervoor verantwoordelijkheid moet nemen.

Als het lukt om de temperatuurstijging op aarde te beperken tot 1,5 graad, dan blijft aan het einde van deze eeuw zo’n 1,5 miljard mensen een leven in gevaarlijke hitte bespaard. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteiten van het Britse Exeter, het Chinese Nanjing en de Universiteit van Wageningen. Volgens de huidige beramingen voor de uitstoot van broeikasgassen en de klimaatambities van overheden, zit de wereld op een pad waarbij de aarde wel opwarmt met 2,7 graden. Het wordt in ieder geval steeds minder waarschijnlijk dat de beperking van de opwarming tot 1,5 graad beperkt blijft.

Dilemma

Petra Hellegers onderzoekt de economie van water en klimaatverandering aan de Wageningen Universiteit. Zij geeft aan te zien dat het inderdaad steeds warmer wordt, maar dat ook de neerslag patronen veranderen. "Dat bemoeilijkt de voedselproductie in de regio." Er is meer water nodig om dezelfde hoeveelheid product te produceren en er is minder water beschikbaar. Landen worden steeds afhankelijker van voedselimporten, maar ook die staan momenteel sterk onder druk door huidige conflicten en het opwerken van handelsbarrières. Hierdoor ontstaat een dilemma of we zelfvoorzienend of afhankelijk willen zijn.

Video niet beschikbaar

Wie is verantwoordelijk?

Er moet wel wat gebeuren om een hongersnood door klimaatverandering te voorkomen. Maar wie is er verantwoordelijk? Petra Hellegers: "Ik denk dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Deels door de producent, door andere zaden die droogresistent zijn te gebruiken. Deels door grotere voedselvoorraden aan te houden. Ook deels de prijzen proberen stabiel te houden, zodat iedereen toegang houdt." Als consument kunnen we hieraan bijdragen door minder voedsel te verspillen en door andere consumptiepatronen te ontwikkelen.

Wel is er met de Wageningen Universiteit een wereldwijde werkgroep opgericht met zowel producenten als consumenten, maar ook handelaren. The Global Working Group On Water And Food. Om te kijken wie welke verantwoordelijkheid kan nemen. "We proberen nu een actieagenda te formuleren om te kijken wie wat kan doen, concreet." Een Nederlands trots dat internationaal initiatief neemt.

Video niet beschikbaar

Wil je beter ingelicht zijn? Beluister dan hieronder de gehele uitzending van Goed Ingelichte Kring van 10 juni 2023. Met Queeny Rajkowski, Tweede Kamerlid voor de VVD met alles wat met digitalisering te maken heeft, Kelli van der Waal, schrijver over ons leven in het digitale tijdperk, professor, doctor, ingenieur Petra Hellegers hoogleraar economie van water en klimaatverandering aan de Wageningen Universiteit en Petra de Koning, die behalve Parlementair verslaggever voor de NRC ook nog eens fantastisch biograaf van het leven van Mark Rutte.

Goed Ingelichte Kring

Goed Ingelichte Kring

In Goed Ingelichte Kring geven de slimste vrouwen van Nederland messcherp commentaar op de actualiteit.

Wie luistert, is net zo goed ingelicht als de Kring zelf! Elke zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie