Onbekende soldaat heeft na 73 jaar een naam: William Loney
- Nieuws
- Onbekende soldaat heeft na 73 jaar een naam: William Loney
Op de militaire begraafplaats in Oosterbeek wordt woensdag het graf van de Britse militair William ‘Ginger’ Loney hernoemd, een parachutist die omkwam bij de Slag om Arnhem in 1944. Op zijn laatste rustplaats stond 73 jaar het opschrift ‘onbekende soldaat’. Na lang speurwerk van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) is zeker gesteld dat het graf van Loney is.
Eerste luitenant Patric van Aalderen van de BIDKL is trots op de identificatie. Hij kreeg in 2005 oude documenten van Philip Reinders, een lokale onderzoeker die aangaf dat de stoffelijke resten in het graf van Loney konden zijn. Na intensief contact in 2008 met twee andere onderzoekers, Marcel Anker en David van Buggenum ging het snel.
Patric van Aalderen gaf soldaat William Loney uit de slag bij Arnhem zijn identiteit terug
Aan de hand van onder meer een gevlochten geel koord van een parachutisten eenheid, een waslabel met een nummer en een omschrijving over rood haar kon worden vastgesteld dat het hier om de Britse soldaat ging. Het graf openen om DNA af te nemen is volgens Britse protocollen niet toegestaan, maar oude opgravingsrapporten en getuigenverklaringen boden in dit geval uitkomst. Een Britse organisatie die vermiste militairen opspoort en identificeert, heeft het onderzoeksrapport van de BIDKL bevestigd.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
"Iedereen heeft recht op een identiteit", vindt Van Aalderen. "In Nederland zijn totaal nog 4000 militairen en andere oorlogsslachtoffers vermist. Voor de nabestaanden is dat essentieel. Het blijft anders knagen. Ons motto is niet voor niets "Vermist is erger dan dood"."
Lance Corporal William Loney was een parachutist die in de septemberdagen van 1944 met zijn bataljon de Rijnbrug in Arnhem moest bezetten. Diverse eenheden wisten de brug te bereiken, maar het duurde te lang voor de grondtroepen aansloten. Daardoor raakten de luchtlandingstroepen ingesloten en verloren zij uiteindelijk de strijd. William Loney vond de dood met zijn twee collega’s, Norman Shipley en Thomas Alfred Pratt, op 17 september 1944 toen ze als verkenners door de Utrechtsestraat richting de Rijnbrug liepen. Een foto van de gesneuvelde mannen is beroemd geworden.
Loney werd eerst begraven in Arnhem en later in Oosterbeek. Daardoor zijn persoonsgegevens vermoedelijk verloren gegaan en kwam er 'unknown soldier' op zijn grafsteen te staan. Nu is dat mysterie opgelost.
William Loney uit West Yorkshire krijgt woensdag een herdenkingsdienst. De familie van de Brit kan daar niet meer bij zijn. Van Aalderen: "Er was nog een ver familielid te vinden. Een mevrouw die getrouwd was met de zoon van de zus van William Loney. De broers en zussen van de soldaat zelf zijn al overleden. De vrouw was ook al oud, maar ze was blij dat het verhaal van Loney nu rond was. Ze zei dat er in de familie altijd veel over hem is gesproken."