René Hildesheim is 60 jaar en sinds oktober weer werkloos
- Nieuws
- René Hildesheim is 60 jaar en sinds oktober weer werkloos
De stelling van vandaag in Spraakmakers luidt: "Een vijfjaarscontract is ideaal voor werkgever en werknemer". Hierbij krijgen mensen geen vaste aanstelling, maar wel eentje voor 5 jaar, wat meer zekerheid biedt dan huidige flexcontracten. Dit soort contracten maken een opmars.
Community-lid René Hildersheim (60) is theaterdocent en woont in Veghel. Hij is, toen zijn contract eindigde, zonder werk komen te zitten. Voor hem was een vijfjaarscontract gunstig geweest. Hij vertelde ons over zijn ervaringen:
Tot voor kort werkte ik bij Vluchtelingenwerk Nederland, maar daar moest ik weg omdat ik aan het einde zat van het termijn van tijdelijke contracten. Volgens de Wet werk en zekerheid (Flexwet) hadden ze mij in vaste dienst moeten nemen, maar omdat de vluchtelingenstroom afnam durfden ze dat niet aan. Ondanks een positief beoordelingsgesprek stond ik weer op straat.
Het gekke was dat er vervolgens voor mijn baan een vacature was, en er iemand anders tijdelijk deze moest gaan invullen. Dus de functie verdween niet, er is alleen een ander poppetje gekomen. Ik was niet de enige die moest vertrekken toen de vaste aanstelling in beeld kwam, er waren meer mensen en het gebeurt niet alleen bij Vluchtelingenwerk. Het is jammer, want zo verdwijnt er veel expertise.
Voordat ik deze baan had, heb ik 3 jaar in de WW mogen verblijven. Elke maand deed ik 4 tot 12 sollicitaties de deur uit. Meestal geen reactie. De enige en de eerste keer dat ik werd uitgenodigd voor een gesprek was bij Vluchtelingenwerk. Toen kreeg ik de baan. Maar na twee tijdelijke contracten zat het er dus weer op.
Ik heb een opleiding als theaterdocent, ik had ook jarenlang een circusschool in Arnhem. Heb ook daar ook projecten gedaan om jongeren aan het werk te helpen, dus ik ken ook de andere kant van het verhaal.
'Ik weet niet wat ik met u moet doen'
Op dit moment solliciteer ik op allerlei functies, ga ik naar netwerkbijeenkomsten en probeer ik diverse scholingen te volgen. Zoals het er nu voor staat zal ik zelf werk moeten creëren, want de instanties die mij daarbij zouden moeten helpen kunnen dat niet, omdat zij zeer beperkt worden door regelingen en prestatiecijfers.
Zo was ik onlangs bij het UWV en toen kreeg ik van de vriendelijke jongeman die ik daar sprak de volgende reactie: "Ik weet niet wat ik met u moet doen. U bent te oud, te hoogopgeleid, ik weet niet waar ik u naar toe moet leiden." Dat krijg ik ook te horen als ik solliciteer in een winkel, dat ik te hoogopgeleid ben. Nu ben ik bezig in mijn nieuwe woonplaats een circusschool op te zetten en ik werk als coach, geef lezingen. Ik zou misschien als docent aan de slag kunnen maar als ik echt een kans wil maken dan moet ik me laten omscholen tot wiskundedocent en als ik daar klaar ben dan ben ik te oud.
'Ze hadden hun nek kunnen uitsteken'
Ik verveel me zeker niet, doe nuttige dingen voor onze samenleving, zoals vrijwilligerswerk met vluchtelingen, theaterfestivals en ben mantelzorger dus ik kan mijn leven wel vullen maar je merkt toch dat de samenleving anders op je reageert. Als ik zeg dat ik geen ‘betaald’ werk heb dan zijn de gesprekken toch korter dan met mijn buurman, die wel werkt. Betaald werk telt. Ik wil ook graag weer betaald werken en ik denk dat ik met mijn ervaring bijvoorbeeld een waardevolle bijdrage kan leveren aan de integratie van Eritreeërs in de Nederlandse maatschappij.
Ik begrijp wel de handelswijze van mijn oude werkgever Vluchtelingenwerk, maar ze hadden ook hun nek kunnen uitsteken. En ik mis visie bij de overheid. Leuk hoor, wat Asscher allemaal roept nu over dat 55-plussers met behoud van een uitkering vrijwilligerswerk kunnen doen, maar ik zeg tegen hem én de huidige regering: had dat bedacht voordat je die Wet werk en zekerheid lanceerde. En laat mij betaald of onbetaald weer aan het werk gaan.
Ook Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!
Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarvoor willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.
We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!