Achtergrond
KRO-NCRV

Hulp bij Brexit: het kan Nederland vier miljard kosten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hulp bij Brexit: het kan Nederland vier miljard kosten

"Hebben ondernemers onder een steen gelegen?", vraagt presentator Sven Kockelmann zich af in het Radio 1-programma 1 op 1. Hij doelt op het gebrek aan voorbereiding die ondernemers hebben getroffen nu de Brexit steeds dichterbij komt. Het Verenigd Koninkrijk stapt in maart 2019 uit de EU, maar dat is nog niet bij iedereen voldoende doorgedrongen.

Vier miljard euro

Dat vinden voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer, en Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Mona Keijzer. De Boer en Keijzer vertelden (in een zeldzame 1 op 2) dat men het probleem niet serieus genoeg neemt. En het baart ze zorgen.

De Rabobank berekende een schadepost van vier miljard euro. Mogelijk gaan er meer dan 100.0o0 banen verloren. Hoe kan het zijn dat, sinds de aankondiging van de Brexit in 2016, er door ondernemers niet direct voorbereidingen zijn getroffen?

Eerste hulp bij Brexit

"Ze hebben het heel druk met van alles en nog wat", zegt de Boer. "Men zit nog in de lijn van denken van: het zal toch wel meevallen? Het kan toch niet dat Engelsen zich zo in de ellende storten? Ze weten dat de Brexit er aan komt maar ze krijgen tot nu toe onvoldoende concrete aanwijzingen hoe ze zich moeten voorbereiden. Mevrouw de staatssecretaris en ik, én de grootbanken, hebben gezegd: en nu gaan we eens vol op het gas precies vertellen wat ze kunnen doen."

Dat doen ze onder andere met de website HulpbijBrexit.nl, waar ondernemers terecht kunnen voor nieuws, advies en vragen. "De bedoeling is dat de website een heel levend geheel wordt", zegt De Boer. "Ondernemers mogen tips geven en anderen mogen er op reageren."

Geen kattenpis

Wat gaat er precies gebeuren? Het Verenigd Koninkrijk is onze tweede handelspartner. Volgens De Boer gaan er door de Brexit allerlei veranderingen optreden in supply chains en relaties met toeleveranciers en afnemers. "Het kan zijn dat er straks een Engels bedrijf is dat zegt: ik nam dat altijd af in Nederland, maar wat een gedoe. Het wordt duurder en lastiger. Ik ga nu een bedrijf uit Engeland zelf nemen. Dan is dat bedrijf in Nederland die omzet kwijt. Het is geen kattenpis."

"Ja, het gaat uiteindelijk veel geld kosten", zegt ook staatssecretaris Keijzer. "Het gaat om miljarden die we exporteren. Elk jaar gaan er 162.000 vrachtwagens richting het Verenigd Koninkrijk. Dus waarom zitten wij hier? Om het belang over de bühne heen te brengen. Het belang van: bereid je voor."

Er zijn mogelijkheden

Dat voorbereiden kan op veel manieren. De eerste suggestie van De Boer is een ‘Brexit-expert’, iemand die zich binnen een onderneming uitsluitend bezig houdt met de economische consequenties van de Brexit.

Keijzer vindt dat bedrijven niet alleen hoeven te incasseren, maar zegt dat er ook juist mogelijkheden ontstaan. "Ja, het heeft grote nadelen. Maar beste Nederlandse ondernemer, kijk ook even hoe je geld in het laatje kunt krijgen."

"Ja, het kan je ook business opleveren", vult De Boer aan. "Een Belgische of een Duitse ondernemer komen dezelfde problemen tegen, dus probeer het net even wat sneller te doen dan zij. Er zit ook een uitdaging in."

Beluister 1 op 1 hier terug:

Hans de Boer en Mona Keizer

Ster advertentie
Ster advertentie