Tracy Metz over vrouwelijke architecten: 'We blijven structureel achter'
- Nieuws
- Tracy Metz over vrouwelijke architecten: 'We blijven structureel achter'
Vrouwelijke architecten blijven achter. Steeds meer vrouwen laten zich tot architect opleiden, maar die groei zien we niet terug in de banenmarkt, en al helemaal niet wat prestigieuze onderscheidingen betreft. Hoe kan dit?
Video niet beschikbaar
"Dat is het raadselachtige", zegt journalist en programmamaker Tracy Metz in Spraakmakers. "Het is nu ongeveer voor de helft vrouwelijk aan de technische universiteiten. Maar de kansen daarna, de betaling en de erkenning in de vorm van bijvoorbeeld prijzen, blijft nog steeds schromelijk achter."
"De BNA, Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, is hier ook opgedoken met een onderzoek. Het Engelse bedrijf Dezeen is een campagne begonnen onder de naam Move the Needle. Ook omdat het idee dat vrouwen het zouden kunnen in een vroeg stadium niet postgevat wordt."
Sexy architecte
Volgens Metz wordt het probleem veroorzaakt door ingebakken sekseongelijkheid. Als voorbeeld noemde ze Architect Barbie, een pop die een paar jaar geleden verscheen. (Metz: "Je zou kunnen zeggen: hé, eindelijk!") Maar zo progressief als de komst van de Barbie was, zo achterhaald was de uitvoering: Architect Barbie droeg een kort jurkje en liep op hoge hakken over de bouwplaats. "Dus het was bevrijdend maar toch ook weer niet", zegt Metz.
Hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk zat ook aan tafel bij Spraakmakers. Ook zij denkt dat de achterstand bij vrouwen komt door een ingewortelde ongelijkheid, maar volgens haar gebeurt dat niet alleen in de architectuur, maar overal. "Het is wel bekend dat prestaties van vrouwen vaak slechter gewaardeerd worden. Dat is ook in de wetenschap aangetoond. Als er een mannennaam boven staat wordt het positiever beoordeeld dan met een vrouwennaam erboven."
Hoe erg is het?
Tracy Metz vindt de cijfers niet aanmoedigend. Uit een onderzoek van Sir Norman Foster, een van de grootste bureaus ter wereld, bleek dat vrouwen met dezelfde kwalificaties gemiddeld een kwart minder verdienden, en een derde minder bonussen krijgen. En van de grootste 100 architectenbureaus in de wereld staan er maar bij drie vrouwen aan de top. Metz: "We blijven structureel achter."
"Hetzelfde zie je in de prijzen", vervolgt de journalist. "De Amerikaanse Pritzker Prize, die de Nobelprijs van de architectuur wordt genoemd, is in 1979 opgericht en slechts één keer aan een vrouw toegekend. En de Gold Medal van het Royal Institute of Britsh Architects ook zo. Aan één vrouw toegekend, tegenover in totaal 202 mannen. Misschien is het de jury, maar er moeten ook vrouwen zijn om te bekronen. En die hebben moeite om door te dringen tot de top."
Zijn die vrouwen er dan überhaupt wel? Jazeker, en ook in Nederland. Zo werkt architecte Francine Houben nu aan het New York Public Library. Nog meer? Tracy Metz: "Nathalie de Vries van MVRDV, Elma van Boxel van ZUS, Marlies Rohmer, Liesbeth van der Pol... Het zijn er echt een heleboel, dus aan het tekort aan talent ligt het niet. Nu nog de beloning en de erkenning."
Beluister het fragment hier terug: