Achtergrond
EO

'Emoji's zijn rijp voor een lesprogramma op school'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Emoji's zijn rijp voor een lesprogramma op school'

Het is vandaag World Emoji Day. Op deze maandag vieren we dat we het gele gezichtje dat zich tranen met tuiten lacht, of dat knipoogt terwijl 'ie zijn tong uitsteekt kunnen toevoegen aan onze berichten. "De emoji is een verrijking voor onze taal", zei beeldend kunstenaar en historica Lilian Stolk in Dit is de Dag.

Video niet beschikbaar

Wat is nou eigenlijk een emoji precies? "Een emoticon is de met leestekens gevormde smiley, en een emoji is het echte plaatje dat op je toetsenbord verschijnt. We gebruiken emoji's vooral via WhatsApp om onze boodschap te verduidelijken of nuanceren", vertelde Stolk.

Taalkundige Vivien Waszink is fervent gebruiker van de emoji's. Ze voegen namelijk echt iets toe aan de taal. "Het is een leuk extraatje, al zal het nooit het woord vervangen. Maar het maakt dingen soms net iets duidelijker of het haalt een serieuze toon van een boodschap af."

'Emoji's zijn taalverarming'

Maar niet iedereen is enthousiast over de emoji's. Schrijfster Lieke Kézér vindt het maar niks. "Dat tienermeisjes het doen is prima, maar dat volwassenen mij een feesttoeter sturen als ik jarig ben, vind ik infantiel! Het is ook taalverarming. We denken niet meer na over woorden. Je drukt op een feesttoeter en klaar!"

Aan taalkundige Vivien Waszink heeft Kézér dan geen goede. Want zij wil zelfs dat er een plek komt voor de emoji in het taalonderwijs. "Emoji's vormen beeldtaal. Je kunt kinderen emoji's voorleggen en hen vragen hoe ze deze zouden beschrijven."

Luister hier het gesprek terug:

'Emoji's zijn een verrijking voor onze taal'

Ster advertentie
Ster advertentie