'Een NAVO zonder de Verenigde Staten is ondenkbaar'
- Nieuws
- 'Een NAVO zonder de Verenigde Staten is ondenkbaar'
De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, kort gezegd NAVO, bestaat 70 jaar. Toch is dat niet per se reden voor een feestje zei Rob de Wijk, oprichter van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies, vanmiddag in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.
De Wijk vindt president Trump op dit moment het grootste probleem voor het voortbestaan van de vredesorganisatie. "Die heeft direct na zijn aantreden geroepen dat hij zich afvroeg waar de NAVO nog voor diende." Trump heeft vorig jaar meerdere malen geroepen dat Amerika beter uit de samenwerkingsorganisatie kan stappen, aldus De Wijk.
Rob de Wijk over de NAVO
Video niet beschikbaar
Toch denkt De Wijk dat de NAVO Trump wel gaat overleven. "Als is het alleen maar omdat de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zich hebben uitgesproken voor de NAVO. Trump kan gewoon geen kant op", zegt hij.
En volgens De Wijk is dat maar goed ook, omdat de NAVO helemaal niet zonder de Verenigde Staten kan. "Dat is onmogelijk. Maar het probleem van Trump is dat door die retoriek er ook bij andere partijen, bijvoorbeeld Poetin, het idee kan ontstaan: we kunnen er wel op gokken. Dat heeft Poetin al in 2014 gedaan met de annexatie van de Krim."
'Mensen weten niet meer wat een kernwapen is'
De Wijk verbaast zich over het feit dat mensen in de jaren '80 massaal de straat op gingen tegen kernwapens, maar nu Trump het kernwapenverdrag dat uit de Koude Oorlog stamt heeft opgezegd niemand protesteert. "Ik denk dat mensen niet meer weten wat Kernwapens zijn. Mensen realiseren zich niet wat dat betekent en wat voor rol die wapens kunnen spelen."
Hij vindt het daarom ook niet goed dat wereldleiders tegenwoordig te pas en te onpas roepen dat ze kernwapens hebben. "Er wordt veel te makkelijk gezegd door Poetin en door Trump: wij zijn wel een nucleaire macht en daar heb je rekening mee te houden."