Achtergrond
EO

Liesbeth Zegveld niet onder indruk van aangifte mariniers

foto: Remko de Waal, ANPfoto: Remko de Waal, ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Liesbeth Zegveld niet onder indruk van aangifte mariniers

Het proces over de beëindiging van de treinkaping bij het Drentse De Punt in 1977 gaat volgens advocate Liesbeth Zegveld niet over smaad of laster maar om waarheidsvinding. Daarmee reageert zij in Dit is de Dag op de aangifte van oud-marinier Jannes de Jong en ruim veertig van zijn oud collega's. Heftige uitspraken die zij gedaan zou hebben, herkent zij niet, omdat zij naar eigen zeggen altijd zo subtiel mogelijk probeert te zijn. “Doodseskader is een term die ik niet gebruik en ook nooit zal gebruiken. Dat is kennelijk een perceptie. Iedereen heeft het recht op zijn eigen perceptie, maar ik geloof niet dat je daar aangifte tegen kunt doen.”

Video niet beschikbaar

Zegveld vertegenwoordigt de families van de treinkapers in hun eis om openheid van zaken te geven over de gebeurtenissen rond het ingrijpen door de mariniers. En die actie van de mariniers ging er volgens Zegveld hard aan toe. “Dat begint al met de scherpschutters die 15.000 kogels de trein in jagen voorafgaand aan de bestorming. En zoals één van de mariniers heeft gezegd; dan moet je niet van de mensen die daarna de trein in gaan verwachten dat ze levensbeschermend te werk gaan.”

Voor de familie is één van de belangrijkste doelen van de rechtszaak al behaald. “Het is de families te doen om waarheidsvinding en ze weten nu eigenlijk al 90 á 99 procent wat er is gebeurd.”

Van Agt

Eerder zei oud-premier en toenmalig minister van justitie Dries van Agt in Dit is de Dag dat hij het verbijsterend vindt dat mensen kunnen geloven dat hij en zijn collega’s de opdracht zouden hebben gegeven om de kapers dood te schieten. Liesbeth Zegveld kijkt daar anders tegenaan. “Den Uyl heeft na afloop gezegd dat de kapers mensen in overtreding waren. Maar het was wel een executie.” Zegveld snapt de reactie van Van Agt wel: "Het gaat ook niet over hele specifieke instructies, maar om de vraag hoeveel ruimte er was om te handelen naar eigen inzicht. Ik denk dat er een instructie was die de mariniers ruimte bood. Men was er klaar mee."

Vervolging Zorreguieta

In haar loopbaan als advocate schuwt Zegveld de impopulaire zaken tegen machtige personen niet. Zo deed zij meerdere pogingen om het Openbaar Ministerie te dwingen tot de vervolging van de vader van koningin Maxima. “Kijk, als meneer Zorrequieta geen Zorreguieta had geheten en zijn dochter niet onze huidige koningin zou zijn, dan was er naar mijn idee zonder enige twijfel een onderzoek gestart door het OM."

Bezuiniging advocatuur

Een sterk ontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid is voor Zegveld de drijfveer om op te komen voor mensen die het slachtoffer worden van mensenrechtenschendingen. Ze vindt het kwalijk dat er ook bij deze zaken, die gaan over leven en dood, wordt bezuinigd op de advocatuur. “Alles wat een beetje moet groeien en bloeien heeft geld nodig. Ook idealisten zoals ik. Ik ga echt wel door als er even geen geld is, maar ik moet uiteindelijk ergens van leven. Ik denk ook dat de mensenrechten-advocatuur zo weinig ontwikkeld is in Nederland omdat er zo weinig geld voor is.”

Terreursponsor Qatar

Na het proces over de treinkaping bij De Punt is de volgende grote zaak voor Zegveld alweer in zicht. “We zijn bezig namens Syrische vluchtelingen in Nederland met een zaak tegen Qatar wegens financiering van terrorisme in Syrië. Dat is groot. Heel lastig, maar wel heel mooi. Qatar is een grote sponsor van terrorisme. Cash geld, wapens, tabak, you name it, werden via Turkije ingevoerd naar Syrië. Dat proberen we in kaart te brengen en we doen aan het eind van de week een aantal brieven de deur uit die gericht zijn aan een aantal individuen die we uiteindelijk willen dagvaarden voor de rechtbank.”

Luister het hele gesprek met Liesbeth Zegveld hier terug:

Zomergesprek met mensenrechtenadvocaat Liesbeth Zegveld

Ster advertentie
Ster advertentie