Gehoorschade: eigen verantwoordelijkheid of moet politiek ingrijpen?
- Nieuws
- Gehoorschade: eigen verantwoordelijkheid of moet politiek ingrijpen?
Ruim 2,5 miljoen Nederlanders drijft het tot complete wanhoop: oorsuizen. En nu artsen en audiologen een 'vloedgolf' aan nieuwe, vooral jonge, tinnituspatiënten voorzien, wil de politiek met wetgeving ingrijpen om gehoorschade bij jongeren terug te dringen. "We vragen aan de staatssecretaris: maak er vaart in", zegt ChristenUnie-kamerlid Mirjam Bikker in Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Luisteraar Jonathan van der Lugt is technicus bij evenementen en heeft gehoorschade. "De piep in m'n oor ging op een gegeven moment niet meer weg." Van der Lugt vindt dat het probleem serieuzer moet worden genomen en hij verbaast zich soms over het gedrag met mensen. "Ik werkte twee weken geleden op een evenement in Laren en daar zag ik ouders met jonge kinderen en zelfs baby's naast de speaker te dansen. Echt niet normaal."
Steeds harder
Meer preventie, bijvoorbeeld een lager maximum muziekniveau en het dragen van oordoppen, kan veel nieuwe patiënten met blijvende gehoorschade voorkomen. Toch klinkt er op feesten nog te vaak te harde muziek en dragen nog te weinig mensen (goede) oordoppen wanneer zij naar een feestje gaan. Volgens Jan de Laat, klinisch fysicus audioloog, is het volume van muziek alleen maar toegenomen. "Het komt vaak ver boven 100 decibel uit", zegt hij.
Er zijn al afspraken gemaakt, zo mag maar 15 minuten boven de 103 dB uitkomen en de WHO geeft het advies om 100 dB als limiet aan te houden. "Maar het zou eigenlijk nog minder mogen, maar kan je dat de maatschappij vragen? Een te grote stap wordt waarschijnlijk niet geaccepteerd."
Piep als onderdeel van jezelf
AD-verslaggever Sebastiaan Quekel heeft tinnitus. Hij draagt wel gehoorbescherming bij concerten en denk dus ook dat zijn gehoorschade komt door het luisteren van muziek via een koptelefoon. "Ik heb het gebruik van een koptelefoon onderschat."
Quekel vertelt dat hij zich tijdens de eerste zes maanden dat hij een piep in zijn oren had schaamde. Hij praatte er niet over met vrienden of familie. Maar hij vond toch een manier om het te accepteren. "Zorg dat de piep onderdeel van jou wordt. Ga er wel verstandig mee om, draag gehoorbescherming laat je voorlichten en blijf rustig. Maar doe wel de dingen waar je gelukkig van wordt."
Betere voorlichting
"Heel veel mensen weten niet wat 103 dB betekent", zegt Quekel. "Zorgen voor bewustwording is een enorm verschil. De overheid moet daarop gaan inzetten."
Kamerlid Mirjam Bikker van de ChristenUnie sluit zich daarbij aan. "Het verschil tussen 100 dB naar 103 dB klinkt als een kleine toename, maar het betekent een verdubbeling van het geluid. Wie weet dat?"
Om tafel met sector
Bikker vindt het belangrijk om met de sector om tafel te gaan en ze spoort de staatssecretaris aan om er vaart in te maken. "Laat hem snel met plannen komen, anders zal de Kamer toch ook gaan aandringen."
Het kamerlid vindt het goed om naar landen te kijken wat een wettelijke norm geldt. "Bijvoorbeeld België en Duitsland, wat werkt daar? Je moet ook kijken of de evenementenbranche zich recht voelt gedaan. Maar het kan niet betekenen dat mensen met gehoorschade het festival terrein afgaan."
Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community
Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.